NAC Breda heeft ook de zo belangrijke uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard verloren. Mark Diemers maakte bij de degradatiekraker in de Eredivisie het verschil.

Fortuna Sittard
2 - 1
NAC Breda
NAC Breda

Met nog vier wedstrijden te gaan moest NAC nog een achterstand van vier punten overbruggen op De Graafschap om te ontsnappen aan directe degradatie. Het gelijkspel tegen FC Emmen vorige week was eigenlijk al onvoldoende en in Sittard telde ook alleen de zege. Het begin zondagmiddag bood weinig hoop. Fortuna startte sterk en zette de bezoekers direct onder druk. Ruud Brood koos ervoor om met zijn elftal de ruimtes klein te houden en te gokken op de tegenaanval.

Uit een spelhervatting kreeg de hekkensluiter de eerste grote kans. Menno Koch kopte de bal ruim over uit een vrije trap van Anouar Kali. Aan de andere kant tikte Benjamin van Leer de bal via de paal weg bij een poging van Mark Diemers. NAC kwam goed weg, maar dat bleef niet zo. Bij een dribbel van Lazaros Lamprou ging het mis. De Fortuna-aanvaller werd gevloerd door Erik Palmer-Brown en scheidsrechter Pol van Boekel wees naar de stip. Diemers maakte vanaf elf meter geen fout: 1-0. Het was voor de aanvallende middenvelder al zijn vierde goal uit een strafschop dit Eredivisie-seizoen, een nieuw record voor een Fortuna-speler.

Benjamin van Leer zit mis bij de strafschop van Mark Diemers.

NAC werd door de goal van Fortuna uit de tent gelokt en creëerde na rust ook wel degelijk het nodige gevaar. Het was onvoorstelbaar dat Mitchell Te Vrede de bal in de 54ste minuut niet op doel kreeg toen de bal perfect voor hem viel bij een corner. De spits raakte de bal totaal verkeerd, met zijn knie. Brood ging nam vervolgens steeds meer risico. Met Mikhail Rosheuvel en Gervane Kastaneer als invallers koos de NAC-coach voor meer snelheid in de slotfase.

Het was Korte die nog het dichtst bij de gelijkmaker was. Op weg naar het Fortuna-doel ging de NAC-aanvaller in het strafschopgebied naar de grond in duel met Branislav Ninaj, maar Van Boekel wilde tot frustratie van NAC niets van een strafschop weten. De ruimtes waren inmiddels al groter geworden voor Fortuna, dat kansen kreeg om de genadeklap uit te delen. Dat gebeurde in de 81ste minuut. Diemers plaatste de bal van vlak buiten het strafschopgebied buiten het bereik van Van Leer in de rechterhoek. Voor de begeerde rechtspoot was het al zijn zevende Eredivisie-goal van het seizoen.

NAC kwam via Te Vrede nog wel met een antwoord, maar de goal viel te laat om het Fortuna nog echt moeilijk te maken. De spits scoorde in de 91ste minuut met een laag schot, een treffer met weinig waarde. De klus om te ontsnappen blijft loodzwaar voor de Brabanders. De achterstand op De Graafschap is vier punten met nog drie speelronden te gaan. Woensdag komt Feyenoord naar Breda. Fortuna speelt midweeks uit tegen FC Utrecht en weet dat het nu zo goed als veilig is door de voorsprong van zeven punten op nummer zestien Excelsior.