Ajax overklast Feyenoord en blaast titelrace nieuw leven in

Reacties

Ajax heeft in De Klassieker een dikverdiende zege geboekt op Feyenoord, dat volledig de weg kwijt was. Het enige pluspunt voor de Rotterdammers was dat het enorme krachtsverschil totaal niet tot uitdrukking kwam in de score: 2-1.

Ajax overklast Feyenoord en blaast titelrace nieuw leven in

De Klassieker begon rampzalig voor Feyenoord, want al na 55 seconden was het raak. Ajax kreeg na een lichte overtreding een vrije trap op ongeveer 25 meter van het doel. Lasse Schöne nam plaats achter de bal en ramde de bal via de onderkant van de lat achter Feyenoord-goalie Brad Jones, die daarbij ondanks het verraderlijke effect van het schot bepaald niet vrijuit ging.

Acht minuten later volgde een misschien nog wel grotere klap voor Feyenoord. Nicolai Jørgensen maakte kenbaar dat hij niet verder kon en werd vervolgens vervangen door Michiel Kramer. Het gemis van zijn topscorer annex assistkoning deed zich hard voelen bij Feyenoord, dat het ook al zonder Eljero Elia (kon slechts invallen), Terence Kongolo (geblesseerd) en Tonny Vilhena (geschorst) moest stellen. Hun vervangers bleken bij lange na niet in staat het gewenste niveau te halen, waar de bij Ajax begonnen David Neres en Justin Kluivert vanwege blessures bij Kasper Dolberg en Amin Younes juist een uitstekende indruk maakten.

Ajax liet Feyenoord in de eerste helft naar adem happen. De Rotterdammers raakten zichtbaar van slag door het spel van de thuisploeg, die makkelijk kansen creëerde en de bal met uitstekende pressie steeds snel weer terugveroverde. Dat leidde tot irritatie bij onder meer Steven Berghuis, die zich in de 31ste minuut liet kennen door een vanaf de tribune naar hem toegegooide bal hard terug te trappen. Het kwam hem op geel en een wondje op zijn achterhoofd te staan, na een bekogeling vanaf de tribune. Net daarvoor had Feyenoord na een vrije trap van Jens Toornstra voor het eerst wat gevaar gesticht.

Nicolai Jørgensen haakt af en wordt vervangen door Michiel Kramer, die een zeer matige indruk maakte in De Arena.
Nicolai Jørgensen haakt af en wordt vervangen door Michiel Kramer, die een zeer matige indruk maakte in De Arena.

Maar het was nog steeds Ajax dat heerste in De Arena. Bertrand Traoré had in de 34ste minuut de 2-0 op zijn schoen na een geweldige solo waarbij hij Jan-Arie van der Heijden en Eric Botteghin allebei het bos in stuurde. Hij schoot één-op-één met de onzeker keepende Jones slordig over. Twee minuten later lag de bal alsnog in het doel van Feyenoord. Botteghin liet een gat vallen in de defensie, waarna Hakim Ziyech - met Daley Sinkgraven uitblinker bij de thuisploeg - voorzette op Neres, die zijn basisdebuut bekroonde met een goal door bij de tweede paal af te ronden.

In de rust zag het onthutsend zwakke Feyenoord tot overmaat van ramp de voor rust geblesseerd geraakte Rick Karsdorp ook nog wegvallen, wat leidde tot een invalbeurt van Renato Tapia. Het droeg verder bij aan de totale malaise bij Feyenoord, dat na rust geen seconde in de buurt kwam van een comeback in de topper doordat ook dragende krachten als Van der Heijden, Botteghin, Karim El Ahmadi en Jens Toornstra volledig door het ijs zakten.

De foto die de onmacht van Feyenoord in Amsterdam symboliseert.
De foto die de onmacht van Feyenoord in Amsterdam symboliseert.

Het was aan de na rust wél uitstekend keepende Jones te danken dat de schade voor Feyenoord niet veel verder opliep. In de 68ste minuut verrichtte hij een geweldige save op een schot van invaller Abdelhak Nouri. Twee minuten later deed hij dat dunnetjes over toen Davinson Sánchez de bal voor het inkoppen had en in de 79ste minuut redde hij op een honderdprocentkans van Traoré.

Ajax moest het zich aanrekenen dat het Feyenoord, waar Gustavo Hamer als invaller zijn Eredivisie-debuut maakte, niet veel meer pijn deed dan het had kunnen doen. Helemaal nadat de verder totaal onzichtbare Kramer in extra tijd uit het niets de 2-1 maakte met een schot vanaf twintig meter. Het was een doelpunt dat met het oog op het verschil in doelsaldo uiteindelijk nog weleens van waarde kan blijken te zijn in de titelrace.

Met nog zes speelronden voor de boeg ligt de strijd om het kampioenschap in elk geval weer helemaal open. Niet alleen omdat het gat op de ranglijst tussen Feyenoord en Ajax nog maar drie punten bedraagt, maar ook omdat de Rotterdammers op een wijze door de ondergrens zakten die nog wel even zal nadreunen. Bovendien moet trainer Giovanni van Bronckhorst vrezen dat zijn lijst met absenten verder zal groeien na het uitvallen van Jørgensen en Karsdorp. Tijd om uit te puffen hebben beide ploegen in elk geval niet. Feyenoord wacht woensdag een thuisduel met Go Ahead Eagles, terwijl Ajax dan AZ ontvangt.

Stand bovenin Eredivisie
Club Gespeeld-punten Doelsaldo
1. Feyenoord 28-69 +50
2. Ajax 28-66 +40
3. PSV 28-64 +36
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.