Feyenoord maatje groter dan Inter

Feyenoord plaatste zich redelijk eenvoudig voor de finale van de UEFA Cup. In de eerste helft beslisten de Rotterdammers het duel al tegen het bleke Internazionale. In de slotfase kwamen de Italianen nog even terug, maar de tweede goal viel te laat.

De 2-2 uitslag doet vermoeden dat Feyenoord het nog moeilijk had. De twee goals van Inter vielen echter veel te laat. Na de gelijkmaker in blessuretijd hadden de nerazzurri nog één keer balbezit, waar zelfs nog wat uit te halen viel. Stéphane Dalmat zette echter slordig voor.

En dus kreeg Feyenoord wat het verdiende. In De Kuip was de poeg van trainer Bert van Marwijk eigenlijk op alle fronten de betere. Op het middenveld heersten Paul Bosvelt en Brett Emerton, en voorin waren de Rotterdammers hun tegenstanders over het algemeen ook de baas.

In defensief opzicht had Feyenoord alleen problemen met Ronaldo. De Braziliaan brak een paar keer gevaarlijk door de laatste linie en was bij alle kansen van Inter betrokken. In de afwerking kwam Ronaldo echter steeds net iets tekort.

Debutant Salvatore Ferraro kende bij Inter een moeilijke avond. Bij de eerste goal werd hij gepasseerd door Robin van Persie die met een fraaie voorzet Pierre van Hooijdonk bediende. De lange spits klopte zijn kwelgeest Marco Materazzi en kopte in de 17e minuut de 1-0 binnen.

Ook bij de 2-0 speelde Ferraro een negatieve hoofdrol. Als enige stapte hij bij een dieptebal niet naar voren waardoor Bonaventure Kalou in de 34ste minuut alleen door kon gaan. De fitte Ivoriaan stuitte op Francesco Toldo maar de meegelopen Jon Dahl Tomasson tikte de rebound binnen.

Na rust kreeg Zoetebier twee keer de hulp van het doel toen een voorzet van Clarence Seedorf en een kopbal van Ronaldo op de lat vielen. Buiten die momenten bleef Feyenoord vrij eenvoudig overeind. Ook de Italianen leken zich te beseffen dat zij kansloos waren.

Een grote kans voor Nicola Ventola, die faalde voor Zoetebier, gaf Inter een kwartier voor tijd misschien nog wat hoop. Cristiano Zanetti zorgde daarna voor de 2-1. Zes minuten voor tijd schoot de middenvelder uit een niet verwerkte hoekschop raak. In blessuretijd kreeg Inter nog een strafschop nadat Leonardo dos Santos Emre neerhaalde. Invaller Mohammed Kallon benutte de penalty maar de overgebleven 30 seconden waren niet voldoende voor een onverdiende stunt.

In de finale op 8 mei in De Kuip treft Feyenoord nu Borussia Dortmund als tegenstander. De Duitsers zaten op rozen na de 4-0 winst op AC Milan in de heenwedstrijd maar kwamen in Milaan nog in grote problemen (3-1).