Feyenoord dramatisch tegen promovendi, Ajax zeldzaam productief

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zaterdagavond gaat Ajax op bezoek bij Heracles Almelo en fungeert Feyenoord als gastheer van De Graafschap. Jaap Stam verdedigt tegen SC Heerenveen zijn perfecte status als PEC Zwolle-trainer.

Feyenoord dramatisch tegen promovendi, Ajax zeldzaam productief

SC Heerenveen - PEC Zwolle

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie

Actueel

• Na twintig speelrondes stond SC Heerenveen slechts één punt boven de beruchte streep. De Friezen hebben aan de andere kant maar een relatief kleine achterstand op het linkerrijtje. Tegenstander PEC Zwolle liet sinds de komst van Jaap Stam als nieuwe trainer nog geen steek vallen.

• SC Heerenveen maakte vorige week op de valreep gelijk tegen Vitesse: 2-2. De club uit Friesland werd daardoor de eerste club dit Eredivisie-seizoen die drie keer een nederlaag voorkwam door een treffer in de negentigste minuut of later.

• In zijn vorige drie duels rekende PEC Zwolle af met achtereenvolgens Feyenoord, Heracles Almelo en FC Utrecht. De laatste keer dat de KNVB-bekerwinnaar van 2014 vier competitieduels op rij winnend afsloot, dateert al van 2013.

SC Heerenveen veroverde vorige week op merkwaardige wijze een punt tegen Vitesse.

Mike van Duinen gaat op voor zijn tweehonderdste Eredivisie-wedstrijd. In zijn laatste drie Eredivisie-optredens tegen SC Heerenveen was de huidige aanvaller van PEC Zwolle goed voor drie goals en één assist.

• In de eerste twintig speelrondes had SC Heerenveen liefst acht doelpunten gemaakt uit een hoekschop, samen met Ajax, Feyenoord en PSV het hoogste aantal van alle ploegen.

SC Heerenveen triomfeerde slechts vijf keer in de eerste twintig competitieduels. Alleen in de jaargang 2012/13 lag het aantal Friese zeges in dit stadium van het seizoen lager: slechts vier stuks.

In een duel vol spektakel rekende PEC Zwolle tijdens de vorige speelronde af met FC Utrecht.

Historie

• Pas voor de negende keer treedt SC Heerenveen in Eredivisie-verband op als gastheer van PEC Zwolle. Slechts eenmaal triomfeerden De Blauwvingers, maar dat was wel vorig seizoen. Vijf keer trok de thuisploeg aan het langste eind.

In al die thuisduels met PEC Zwolle kwam SC Heerenveen minimaal één keer tot scoren. Op bezoek bij de formatie uit Overijssel lukte dat overigens slechts één keer niet.

De laatste 5 Eredivisie-edities van SC Heerenveen - PEC Zwolle:

Seizoen Uitslag
2013/14 3-0
2014/15 4-0
2015/16 1-1
2016/17 1-0
2017/18 1-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Heracles Almelo - Ajax

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

Actueel

Het uitstekend aan de competitie begonnen Heracles Almelo dient te waken voor een vrije val. Door de zwakke reeks moet de formatie van trainer Frank Wormuth toch ook naar beneden kijken. Ajax herstelde zich vorige week tegen VVV-Venlo van de dreun in De Klassieker en kan met een zege op Heracles de druk op PSV verhogen.

• Als we een stand op basis van de laatste tien speelrondes zouden opmaken, dan zou Heracles Almelo de rode lantaarn dragen met slechts zes punten. De club uit Overijssel verloor acht van zijn laatste tien Eredivisie-duels.

• Klaas Jan Huntelaar vierde tegen VVV-Venlo zijn 99ste Eredivisie-goal voor Ajax en kan dus een fraaie mijlpaal bereiken in Almelo. In 2006 was de Achterhoeker voor het eerst trefzeker voor de Amsterdammers.

Heracles Almelo zette zijn matige serie afgelopen week voort op bezoek bij ADO Den Haag.

• In zijn 184ste Eredivisie-wedstrijd kan Hakim Ziyech zijn honderdste overwinning in de wacht slepen. De spelmaker van Ajax verzorgde in zijn laatste zes competitieduels vijf assists en maakte zes doelpunten.

Ajax produceerde in de eerste twintig speelrondes liefst 72 goals. Alleen in de seizoenen 1985/86 (tachtig treffers) en 1966/67 (77 doelpunten) hadden de Amsterdammers vaker gescoord in dit stadium van de competitie.

• In de laatste tien speelrondes startte Heracles Almelo geen enkele keer in opeenvolgende wedstrijden met dezelfde elf spelers.

Ajax haalde tijdens de vorige speelronde uit tegen VVV-Venlo.

Historie

• Slechts in één van de laatste vijftien Eredivisie-thuisduels met Ajax triomfeerde Heracles Almelo. Dat was tijdens de eerste speelronde van de voorbije jaargang: 2-1. In totaal won Heracles drie keer, Ajax staat op twaalf zeges.

• Helemaal aan het begin van dit seizoen eindigde dit duel in de Johan Cruijff Arena in een 1-1 gelijkspel. Eenmaal bleef Heracles Almelo in een Eredivisie-seizoen ongeslagen tegen Ajax, in 1964/65.

'Dolberg moet het nu langere periode laten zien.'

Memorabel is de uitgave in het seizoen 2012/13: het werd 3-3 in Almelo. Dankzij goals van Thomas Bruns en Luis Pedro maakte de thuisploeg in de laatste tien minuten een 1-3 achterstand goed.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Heracles Almelo - Ajax:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-1
2014/15 0-2
2015/16 0-2
2016/17 0-2
2017/18 2-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Feyenoord - De Graafschap

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Allard Lindhout

Actueel

• Feyenoord veroverde in 2019 slechts drie punten, drie minder dan De Graafschap. De Rotterdammers moeten het dit Eredivisie-seizoen vooral hebben van thuiswedstrijden. In De Kuip pakte Feyenoord 27 van de maximale dertig punten.

De Graafschap lijdt juist aan een uitcomplex. In de negen duels buiten Doetinchem scoorden De Superboeren slechts twee keer. Twee puntjes hield De Graafschap over aan uitduels.

• Deze Eredivisie-jaargang schoot Feyenoord al zeventien keer op de paal of op de lat, bij aanvang van deze speelronde had geen ploeg dat vaker gedaan.

Vorige week liet Feyenoord zich verrassen door Excelsior.

Feyenoord heeft een dramatische recente balans in duels met promovendi. Uit zijn laatste zeven Eredivisie-duels met nieuwkomers peurden de Rotterdammers welgeteld vier punten. In vier van die duels kwam Feyenoord niet eens tot scoren.

Nog maar één goal is Robin van Persie verwijderd van zijn tweehonderdste competitiegoal als prof. De routinier staat op 426 wedstrijden, waarvan 89 voor Feyenoord. Namens de Rotterdammers was Van Persie dertig keer trefzeker in de Eredivisie.

• Liefst acht van zijn achttien punten veroverde De Graafschap in zijn laatste zes wedstrijden. Feyenoord sprokkelde in dezelfde periode slechts zeven punten bij elkaar.

De Graafschap rekende tijdens de afgelopen speelronde af met NAC Breda.

Historie

Feyenoord hield in zestien van zijn twintig eerdere Eredivisie-thuisduels met De Graafschap alle punten in De Kuip. Drie keer stuntte de formatie uit Doetinchem en één ontmoeting eindigde onbeslist.

'Feyenoord laat het al jaren tegen de 'kleintjes' liggen.'

• De laatste editie van dit duel werd afgewerkt in het seizoen 2015/16 en resulteerde in een 3-1 zege voor Feyenoord. Onder anderen Michiel Kramer scoorde voor de thuisploeg.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Feyenoord - De Graafschap:

Seizoen Uitslag
2007/08 2-0
2008/09 1-3
2010/11 0-1
2011/12 4-0
2015/16 3-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

VVV-Venlo - Willem II

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Siemen Mulder

Actueel

• De nederlagen tegen FC Emmen en Ajax ten spijt vond VVV-Venlo zich bij de start van deze speelronde nog steeds terug in het linkerrijtje. De Limburgers verzamelden in de eerste twintig speelrondes één punt meer dan Willem II, dat vorige week tegen FC Groningen aan een sterke reeks een einde zag komen.

• In de eerste drie speelrondes van 2019 kreeg VVV-Venlo in totaal elf tegentreffers, samen met streekgenoot Fortuna Sittard het hoogste aantal van alle Eredivisie-clubs.

Willem II triomfeerde in zijn laatste vier uitduels in Eredivisie-verband en kan voor het eerst in twintig jaar vijf keer op rij zegevieren buiten Tilburg. Destijds fungeerde Co Adriaanse als trainer van De Tricolores.

• Willem II staat op 1.999 goals in de Eredivisie en kan de elfde club worden die de grens van tweeduizend treffers bereikt. Onder de huidige trainer Adrie Koster, die begin jaren negentig al eens diende als oefenmeester van de Tilburgers, maakte de club precies honderd goals.

Aan een mooie reeks voor Willem II kwam vorige week tegen FC Groningen een einde.

In zijn laatste twee competitieduels ging VVV-Venlo onderuit. Sinds de promotie naar de Eredivisie in 2017 zetten de Limburgers slechts twee keer een serie van minimaal drie achtereenvolgende nederlagen neer.

• Maurice Steijn zit voor de 150ste keer op de bank als trainer in de Eredivisie. Van zijn voorgaande 149 competitieduels won hij er 39, speelde hij er 41 gelijk en verloor hij er 69. Tot nu toe verloor de huidige VVV-Venlo-trainer slechts eenmaal van Willem II, de ploeg die hij twee keer versloeg en waartegen hij twee keer gelijkspeelde.

Historie

• De helft van de veertien eerdere Eredivisie-edities van VVV-Venlo - Willem II kende geen winnaar. Vier keer triomfeerden de Limburgers en drie keer pakten de Tilburgers de volle buit.

• Vorig seizoen eindigde dit duel in een spectaculair 3-3 gelijkspel. Bij de bezoekers nam Bartholomew Ogbeche toen een hattrick voor zijn rekening.

De laatste 5 Eredivisie-edities van VVV-Venlo - Willem II:

Seizoen Uitslag
2007/08 1-1
2009/10 2-1
2010/11 0-0
2012/13 4-1
2017/18 3-3

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.