Feyenoord is slecht uit de winterstop gekomen. De Rotterdammers verloren zaterdagavond bij PEC Zwolle, waar Jaap Stam een vliegende start van zijn dienstverband kende. Voor PEC betekende dit pas de tweede thuisoverwinning van het seizoen.

3 - 1
Feyenoord
Feyenoord

PEC beleefde een dramatische eerste seizoenshelft, waarin het slechts vijftien punten verzamelde, en nam daarom afscheid van hoofdtrainer John van 't Schip. Stam werd aangesteld als zijn opvolger en onder zijn leiding maakte PEC zaterdagavond een veelbelovende indruk. De Blauwvingers begonnen goed aan de thuiswedstrijd tegen Feyenoord en de eerste kans was voor nieuwkomer Lennart Thy, die deze maand transfervrij kon worden binnengehaald door PEC. De spits met een verleden bij VVV-Venlo kopte net naast.

Aan de overkant ontsnapte PEC aan een achterstand, toen Kenneth Paal met veel moeite een inzet van Steven Berghuis van de doellijn haalde. PEC en Feyenoord maakten er een open wedstrijd van en de thuisploeg leek een strafschop te krijgen, toen Vito van Crooij langs Justin Bijlow glipte en naar de grond ging. Uit de videobeelden bleek dat de keeper Van Crooij niet had geraakt en met hulp van de VAR trok scheidsrechter Pol van Boekel zijn beslissing in.

Vijf minuten na dit moment kwam PEC alsnog op voorsprong. Op aangeven van Pelle Clement, net als Thy nieuw bij PEC, kopte aanvoerder Bram van Polen de bal met een boog over Bijlow heen. Van Polen vierde een voor hem bijzonder duel zo met een treffer: de verdediger speelde tegen Feyenoord zijn 192ste Eredivisie-wedstrijd voor PEC. Alleen Alex Boy (205 duels) kwam vaker in actie voor de club op het hoogste niveau in Nederland.

De voorsprong van PEC bleef niet lang staan. Robin van Persie schoot uit een door Van Polen veroorzaakte vrije trap de 1-1 binnen en maakte zo zijn achtste competitiedoelpunt; een evenaring van zijn persoonlijke record in het shirt van Feyenoord (seizoen 2002/03). De wedstrijd bleef vermakelijk en PEC had zijn voorsprong moeten herstellen, toen Thy alleen op Bijlow ging. De spits kon voor eigen succes gaan, maar koos voor een passje opzij naar Van Crooij. Jeremiah St. Juste wist hem met een prima ingreep van scoren af te houden.

Feyenoord, dat was begonnen met Van Persie én Nicolai Jørgensen in de voorhoede, speelde een teleurstellende eerste helft. De Rotterdammers wisten maar weinig te creëren en PEC was de bovenliggende partij. Coach Giovanni van Bronckhorst, van wie het onzeker is of hij bezig is aan zijn laatste seizoen bij Feyenoord, hoopte dat zijn ploeg zich na rust kon verbeteren. PEC bleef echter sterker en Bijlow moest al snel ingrijpen bij een schot van Van Crooij.

Tien minuten in de tweede helft sloeg Van Crooij alsnog toe. De aanvaller werd bediend door Paal en omdat zijn schot van richting werd veranderd, kon Bijlow de hobbelende inzet niet keren. In de uiterste poging om de bal tegen te houden raakte Bijlow geblesseerd en dus moest hij vervangen worden door Kenneth Vermeer. De reservedoelman zag zijn collega aan de overkant, Mickey van der Hart, de 2-2 van Sam Larsson voorkomen.

Vermeer kon niet voorkomen dat PEC de wedstrijd besliste. Thy miste nog een goede kans om te scoren bij zijn debuut, maar via Younes Namli werd het een kwartier voor tijd toch 3-1. De aanvaller werd de diepte in gestuurd en rondde werkelijk schitterend af. Omdat Van der Hart een schot van Larsson met de voet tegen de paal tikte en een goal van St. Juste in blessuretijd werd afgekeurd door de VAR (buitenspel van Jens Toornstra), werd het niet meer spannend in het MAC³PARK stadion.

PEC passeert met de zege de degradatiestreep en staat nu dertiende in de Eredivisie. Feyenoord blijft derde staan en heeft een voorsprong van zeven punten op nummer vier Vitesse. De achterstand op Ajax, dat nog een duel tegoed heeft en volgende week langskomt in De Kuip, bedraagt tien punten. Voor de Klassieker speelt Feyenoord eerst nog in de kwartfinale van het TOTO KNVB-bekertoernooi, thuis tegen Fortuna Sittard. Deze wedstrijd is door het verloren seizoen in de Eredivisie ontzettend belangrijk voor de ploeg van Van Bronckhorst.