Heracles Almelo zet Ajax bij Eredivisie-start te kijk

Ajax heeft bij de start van het seizoen direct puntenverlies moeten incasseren. Heracles Almelo stuntte dankzij een late goal van Brandley Kuwas (2-1).

Vóór de wedstrijd in Almelo was Davinson Sánchez hét onderwerp van gesprek. De Colombiaan was uit de selectie voor het duel met Heracles gelaten vanwege de verregaande interesse van Tottenham Hotspur. Tijdens het duel zorgden zijn collega's achterin voor discussie.

Heracles claimde in de elfde minuut een strafschop nadat een schot van Jeff Hardeveld op de arm van de glijdende Nick Viergever was gekomen. Scheidsrechter Kevin Blom wees de claims van de hand, zoals hij na ruim een half uur Matthijs de Ligt met een gele kaart liet ontsnappen na een overtreding op Reuven Niemeijer.

Aan de andere kant viel linksback Mitchell Dijks positief op door op slag van rust Heracles-doelman Bram Castro onder vuur te nemen. De goalie redde bekwaam, zoals hij ook verschillende keren handelend had moeten optreden om onder andere Donny van de Beek en Justin Kluivert van een openingstreffer af te houden.

De Amsterdamse pogingen konden niet de indruk wegnemen dat Ajax in Almelo nog zoekende is naar de juiste vorm. Pas naarmate het rustsignaal naderde, kwam de Ajax-aanval wat meer op stoom. Die tendens kreeg in de tweede helft een vervolg, ook al zorgde Heracles aan de andere kant na een snel genomen vrije trap via Tim Breukers voor gevaar.

Maar het was in die fase Ajax dat de klok sloeg. Dijks zag zijn inzet van afstand tegen de paal belanden. In de 56ste minuut zorgde Hakim Ziyech voor de bevrijding. Na een actie van Amin Younes haalde hij van net binnen het strafschopgebied genadeloos uit. Castro was kansloos.

Maar de bevrijding was voor Ajax geen verlossing. Na ruim een uur zorgde Paul Gladon ervoor dat de Amsterdammers opnieuw moesten beginnen. De spits, die in de basis startte als vevanger van de geblesseerde Samuel Armenteros, zette met een knappe voetbeweging directe tegenstander De Ligt en in het doel André Onana te kijk.

De gelijkmaker bracht meer vuur in de wedstrijd, eerst bij Heracles. Kuwas nam Onana onder vuur. Daarna was het de beurt aan Ajax, dat via Younes en Kasper Dolberg dicht bij de 1-2 was. In het laatste kwartier bracht trainer Marcel Keizer Klaas-Jan Huntelaar in de hoop een valse start te voorkomen. Maar bij zijn rentree op de Nederlandse velden was dat hem niet gegeven.

Die heldenrol was weggelegd voor Kuwas. De aanvaller prikte de bal met onder andere Viergever voor hem fraai in de verre hoek. Ook omdat Castro de jarige Huntelaar van de 2-2 afhield en de pinchhitter in blessuretijd naast kopte, was het genoeg voor de grote verrassing. De eerste overwinning van Heracles op Ajax sinds 1965 betekende een beroerde Eredivisie-start van Keizer als trainer van Ajax. Marco van Basten was in 2008 de laatste die op de Amsterdamse bank begon met een nederlaag.

Donderdag wacht Ajax de eerste wedstrijd tegen Rosenborg BK voor een plaats in de Europa League. Of Sánchez dan wel van de partij is, blijft de vraag. Naast het vraagstuk van de transfer van de Colombiaan zal het optreden in Almelo voer voor discussie zijn.

Terugblik: 'Kamikaze-wissels spelen Ajax parten in Almelo'
Mitchell Dijks blikt terug: 'Ik blijf bij Ajax, dat is zeker'
Gladon na droomscenario tegen Ajax: 'Klein feestje mag nu wel'