Stam dendert door met PEC en bezorgt Heracles nieuwe dreun

Reacties

PEC Zwolle heeft de uitstekende start van 2019 een passend vervolg gegeven. Op bezoek bij Heracles Almelo gingen De Blauwvingers er zaterdagavond met de drie punten vandoor, waardoor ook het tweede duel onder trainer Jaap Stam winnend werd afgesloten. Voor de Almeloërs was het juist de tweede domper op rij.

Stam dendert door met PEC en bezorgt Heracles nieuwe dreun
Heracles Almelo
Heracles Almelo
0 - 2
PEC Zwolle
PEC Zwolle

De wedstrijd in Almelo was er eentje tussen twee ploegen die het nieuwe kalenderjaar totaal verschillend zijn begonnen. Het toch al wisselvallige Heracles verloor vorige week met liefst 3-0 bij laagvlieger FC Groningen, mede daardoor besloot trainer Frank Wormuth wat wijzigingen door te voeren. De van de Azië Cup teruggekeerde Mo Osman verving Yoëll van Nieff op het middenveld, terwijl ook rechtsback Tim Breukers en spits Adrián Dalmau weer in de basis mochten beginnen.

Bij PEC was de sfeer totaal anders. Na de winterse aanstelling van Stam (als opvolger van John van 't Schip) wonnen de Zwollenaren vorige week met 3-1 van Feyenoord. Ten opzichte van dat duel was er zaterdag slechts één wijziging. Ruben Ligeon moest zijn basisplek afstaan aan Kingsley Ehizibue, die tegen Feyenoord geschorst was en afgelopen week op weg leek naar Italië. Hij reisde af om een transfer naar Genoa af te ronden, maar zette op het laatste moment zelf een streep door die overstap.

Ongehinderd
Na een gesprek met Stam bleek dat Ehizibue zowel fysiek als mentaal in staat was om te spelen, en met hem binnen de lijnen kwam PEC na een kwartier op voorsprong. Uit een perfect aangesneden corner van Pelle Clement volleerde Mike van Duinen de bal volledig ongehinderd binnen voor 0-1. Het was voor de deze winter van Reading overgekomen Clement al zijn tweede assist voor PEC, nadat hij bij zijn debuut tegen Feyenoord ook al de aangever was bij de 1-0 van Bram van Polen.

Voor Van Duinen was er dankzij die goal een nog fraaiere statistiek. In het twaalfde duel dat hij als profvoetballer tegen Heracles speelde, scoorde hij alweer zijn achtste treffer. Daarmee zijn de Almeloërs verreweg zijn favoriete tegenstander, tegen iedere andere club maakte hij er niet meer dan vier. Overigens had het kort na die openingsgoal al 0-2 kunnen staan, maar keeper Janis Blaswich tikte een schot van Vito van Crooij fraai uit de bovenhoek.

Een nóg grotere kans volgde tien minuten voor rust aan de andere kant. PEC-goalie Mickey van der Hart kreeg zijn hand tegen een corner, waarna Dario Van den Buijs de bal oppikte en via Ouasim Bouy de paal raakte. In de gigantische scrimmage die volgde probeerde Dalmau het, maar die poging werd door Van der Hart, Van Polen en Bouy met vereende krachten uit de doelmond gewerkt.

Mike van Duinen (links, nummer 9) rent juichend weg nadat hij PEC Zwolle op 0-1 heeft gezet tegen Heracles Almelo.
Mike van Duinen (links, nummer 9) rent juichend weg nadat hij PEC Zwolle op 0-1 heeft gezet tegen Heracles Almelo.

Na rust leek Heracles op jacht te gaan naar de gelijkmaker, maar tien minuten na de hervatting sloeg PEC juist genadeloos toe. Clement stuurde Younes Namli met een fraai steekpassje weg, waarna Lennart Thy de voorzet van Namli al glijdend behendig achter Blaswich werkte. Heracles leek na ruim een uur iets terug te gaan doen, toen het een penalty kreeg na een overtreding van Ehizibue op Dalmau. Het buitenkansje was echter niet besteed aan Kristoffer Peterson, omdat Van der Hart de inzet stopte.

Opsteker
Het was een extra opsteker voor de keeper, die eerder dit seizoen zijn basisplaats kwijtraakte aan Diederik Boer, maar tegen Feyenoord en Heracles weer mocht opdraven omdat zijn concurrent kort voor de winterstop rood kreeg en voor twee duels geschorst werd. Ook in het restant van de wedstrijd in Almelo hield Van der Hart de nul, mede door een redding op een inzet van invaller Joey Konings, waardoor het nog maar de vraag is wie er volgende week - als Boer weer terug is - onder de lat zal staan.

Moment van opwinding was nog een incidentje tussen Van Polen en Dalmau, maar de VAR besloot uiteindelijk dat het tikje van de elleboog van de PEC-aanvoerder in het gezicht van de Spanjaard niet genoeg was voor rood. Door de overwinning is het chagrijn bij PEC in ieder geval naar de achtergrond verdwenen. De ploeg ging de winterstop ploeterend in en sloot het dramatische 2018 af als nummer zestien van de Eredivisie, maar twee zeges later kan de blik voor de voorlopige nummer elf weer omhoog. Heracles is juist bezig aan een slechte serie, en zal deze speelronde waarschijnlijk gaan afsluiten als nummer acht.

'PEC heeft flair en geeft veel minder weg onder Jaap Stam'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.