PSV op ruim de helft van route richting bijzonder record Ajax

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. PSV probeert zich zaterdagavond te herstellen van het puntenverlies van afgelopen weekeinde tegen FC Emmen. Onderin is de strijd tussen Excelsior en De Graafschap interessant.

PSV op ruim de helft van route richting bijzonder record Ajax

Heracles Almelo - PEC Zwolle

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Allard Lindhout

Actueel

• Beide clubs kwamen heel anders uit de winterstop. Waar Heracles Almelo met 3-0 ten onder ging tegen het vernieuwde FC Groningen rekende PEC Zwolle bij het officiële debuut van Jaap Stam af met Feyenoord.

• In de wedstrijd tegen FC Groningen kreeg Heracles Almelo voor de negende keer dit Eredivisie-seizoen een strafschop tegen. Vaker dan elke andere club in de hoogste afdeling én het hoogste aantal ooit voor de Heraclieden in een Eredivisie-jaargang.

Bram van Polen gaat op voor zijn 193ste Eredivisie-wedstrijd in dienst van PEC Zwolle, waarmee de verdediger René IJzerman van zich afschudt en alleen Alex Booy (205 duels) nog boven zich weet.

PEC Zwolle stuntte vorige week door Feyenoord te verslaan.

• Na Theo Laseroms (1988) en Ron Jans (2013) kan Stam pas de derde trainer worden die zijn eerste twee Eredivisie-duels met PEC Zwolle in winst omzet.

Van stabiliteit in de basisopstelling is dit Eredivisie-seizoen geen sprake bij PEC Zwolle. De Blauwvingers voerden deze jaargang ten opzichte van de vorige wedstrijd in totaal liefst 37 mutaties door. Voorafgaand aan deze speelronde bezetten Feyenoord (33 wijzigingen) en Heracles Almelo (dertig stuks) de tweede en derde plaats in dit klassement.

• Heracles Almelo maakte deze competitie elf van zijn 33 goals met inzetten van buiten het strafschopgebied. Geen enkele andere ploeg komt tot zo'n hoog percentage.

Historie

• PEC Zwolle jaagt op zijn tweede Eredivisie-zege bij Heracles Almelo. De Tukkers zegevierden in vier van de zes eerdere thuisduels met De Blauwvingers.

Acht zeges, twee remises en acht nederlagen: Heracles Almelo is een keurige middenmoter.
Acht zeges, twee remises en acht nederlagen: Heracles Almelo is een keurige middenmoter.

• De formatie van Frank Wormuth probeert een fraaie reeks door te trekken. Heracles Almelo kwam in al zijn voorgaande dertien Eredivisie-duels met PEC Zwolle namelijk tot scoren.

De laatste 5 Eredivisie-edities Heracles Almelo - PEC Zwolle:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-3
2014/15 2-0
2015/16 2-0
2016/17 3-0
2017/18 2-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Excelsior - De Graafschap

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Jeroen Manschot

Actueel

• Door de zege van De Graafschap op Fortuna Sittard van vorige week en de nederlaag die Excelsior leed bij Vitesse is het verschil tussen beide teams nog maar één punt. Wel in het voordeel van de Kralingers, die eerder dit seizoen met ruime cijfers verloren op De Vijverberg.

• Als we een stand zouden opmaken op basis van de resultaten sinds 1 november, dan zou Excelsior met vier punten uit acht wedstrijden de laatste plaats bezetten. De Graafschap verzamelde in die bewuste periode slechts één puntje meer.

Excelsior leed bij de hervatting van de competitie een nederlaag bij Vitesse.

De Graafschap wacht dit Eredivisie-seizoen nog altijd op een eerste zege buiten de vertrouwde Vijverberg. Tot nu toe bedraagt de oogst buitenshuis slechts twee punten. Nog veel schrijnender is het aantal gemaakte goals in uitwedstrijden, welgeteld twee.

• Afgelopen seizoen stond Excelsior na een volledige speelronde nooit lager dan dertiende, maar na de voorbije speeldag bezetten de Kralingers slechts de zestiende plaats.

De Graafschap presteert in Eredivisie-verband in geen enkele maand beter dan in januari. De Achterhoekers boekten twaalf zeges in de 39 duels die ze afwerkten in de eerste maand van het jaar, wat neerkomt op een winstpercentage van 31. December is met een winstpercentage van zestien de slechtste maand voor De Graafschap.

De Graafschap haalde vorige week stevig uit tegen Fortuna Sittard.

• Van alle spelers die dit Eredivisie-seizoen minstens 250 minuten in actie kwamen rondde Marcus Edwards gemiddeld de meeste dribbels per negentig minuten af: liefst vier. De Tottenham Hotspur-huurling kwam echter slechts eenmaal tot scoren.

Historie

Voor de achtste keer speelt Excelsior op het hoogste niveau een thuiswedstrijd tegen De Graafschap. De thuisploeg koestert met drie overwinningen en één verliesbeurt een positieve balans.

• De meest spectaculaire editie dateert uit het seizoen 2002/03. De Graafschap verspeelde een 0-3 voorsprong, maar trok dankzij een goal van Arvid Smit bij het scheiden van de markt alsnog aan het langste eind: 3-4.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Excelsior - De Graafschap:

Seizoen Uitslag
2002/03 3-4
2007/08 1-1
2010/11 0-0
2011/12 1-1
2015/16 3-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

 

PSV - FC Groningen

 

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

Actueel

PSV werd vorige week de laatste club in dit Eredivisie-seizoen die een gelijkspel noteerde. Ondanks de 2-2 tegen FC Emmen bleven de Eindhovenaren koploper. FC Groningen zette Heracles Almelo overtuigend opzij. Thomas Bruns, een van de tussentijdse aanwinsten van de noorderlingen, liet twee treffers aantekenen.

In zijn eerste negen thuiswedstrijden van dit Eredivisie-seizoen liep PSV geen averij op. Gedurende de hele Eredivisie-historie is het slechts drie keer gebeurd dat een team al zijn thuisduels in een seizoen in winst omzette. Telkens Ajax, in 1967/68, 1971/72 en 1972/73.

PSV wil zich revancheren voor het puntenverlies tegen FC Emmen.

• Tegen Heracles Almelo hield FC Groningen alweer voor de vijfde keer de nul in dit Eredivisie-seizoen. Bij aanvang dit weekeinde deden slechts drie ploegen dat vaker: Ajax, PSV en AZ.

• Vijf van de laatste acht keer dat PSV puntenverlies in de Eredivisie leed, gebeurde dat tegen een club die deel uitmaakte van het rechterrijtje. En twee keer was FC Groningen daarvoor verantwoordelijk.

• Luuk de Jong staat op 99 doelpunten voor PSV in officiële wedstrijden. Liefst 97 treffers maakte de spits met inzetten van binnen het zestienmetergebied.

FC Groningen triomfeerde in geen enkele van zijn vorige 26 Eredivisie-duels met een club die deel uitmaakt van de traditionele topdrie. In die serie speelden de noorderlingen negen keer gelijk en leden ze zeventien verliesbeurten. De laatste keer dat FC Groningen stuntte tegen Ajax, PSV of Feyenoord dateert van 31 augustus 2014 (2-0 zege op Ajax).

Historie

• De laatste club die in Eredivisie-verband PSV van een thuiszege afhield, was FC Groningen op 6 mei 2018. Het bleef destijds 0-0 in het Philips Stadion. PSV was toen al zeker van de landstitel.

Ook het seizoen daarvoor eindigde PSV - FC Groningen in 0-0. De laatste keer dat de Eindhovenaren in drie achtereenvolgende Eredivisie-thuisduels met een bepaalde tegenstander niet tot scoren kwamen, was tegen PEC Zwolle tussen de seizoenen 1978/79 en 1980/81.

• In slechts één van de vorige 39 Eredivisie-thuiswedstrijden tegen FC Groningen leed PSV een nederlaag. Dat was in het seizoen 2013/14, toen het 2-3 werd. Richairo Zivkovic was die avond in topvorm.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PSV - FC Groningen:

Seizoen Uitslag
2013/14 2-3
2014/15 2-1
2015/16 2-0
2016/17 0-0
2017/18 0-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

VVV-Venlo - FC Emmen

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Christiaan Bax

Actueel

• Na achttien speelrondes bekleedde VVV-Venlo heel knap de zevende plaats. De Limburgers kregen vorige week in een memorabel duel ADO Den Haag op de knieën. FC Emmen liet zien over veel veerkracht te beschikken door na een 0-2 achterstand alsnog een punt te veroveren tegen PSV.

• VVV-Venlo is qua punten bezig aan zijn beste seizoen op het hoogste niveau sinds 1987/88. De Limburgers bezitten 26 punten na achttien duels, eentje minder dan 31 jaar geleden in deze fase van de competitie.

Tegen PSV was FC Emmen zeer effectief. De promovendus noteerde slechts vier balcontacten in het vijandelijke zestienmetergebied, maar maakte wel twee goals.

VVV-Venlo incasseerde dit Eredivisie-seizoen slechts zes treffers voor eigen publiek. Bij aanvang van dit weekeinde presteerde alleen PSV beter op dit vlak (twee tegengoals in thuisduels).

VVV-Venlo kwam goed uit de winterstop met een zege op ADO Den Haag.

• In slechts drie van zijn laatste dertig uitwedstrijden in alle competities kwam FC Emmen niet tot scoren. Aan de andere kant hield de equipe uit Drenthe in zijn laatste dertien duels op vreemde bodem geen enkele keer de nul.

​​• ​​​​​Nicklas Pedersen was afgelopen week tegen PSV de held bij FC Emmen. De aanvaller maakte dit Eredivisie-seizoen in zijn 69 minuten als invaller liefst vier treffers uit vijf schoten op doel. In zijn 517 minuten als basisspeler kwam Pedersen ook tot vijf inzetten tussen de palen, maar scoorde hij niet.

Historie

​​• VVV-Venlo verloor zijn laatste zes officiële duels met FC Emmen niet. In die reeks moesten de Limburgers wel drie remises toestaan.

​​• De laatste keer dat VVV-Venlo in competitieverband FC Emmen ontving, was in het seizoen 2016/17 in de toenmalige Jupiler League. Het bleef destijds 0-0.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.