Fenomenale De Gea houdt United op de been tegen Liverpool

Liverpool is er zaterdagmiddag niet in geslaagd David de Gea te passeren. Op Anfield was de doelman van Manchester United de absolute uitblinker in de Premier League-clash door met enkele fraaie reddingen zijn ploeg op de been te houden: 0-0.

Jürgen Klopp kon met vertrouwen aantreden tegen José Mourinho, want hij verloor slechts één duel van de Portugees in zijn trainerscarrière, tegenover drie winstpartijen en drie keer een gelijkspel. Toch zal de United-manager lekkerder in zijn vel hebben gezeten voor de aftrap, want zijn ploeg begon het duel met zeven punten voorsprong op het geplaagde Liverpool, dat slechts twaalf punten haalde uit zeven duels.

De thuisploeg, met Georginio Wijnaldum in de basis, ging fel van start. De Nederlandse middenvelder kreeg in de beginfase een aardige kans, maar hij beloonde een slimme loopactie niet met een treffer. Zijn schot kon eenvoudig gepakt worden door De Gea. The Reds waren sterker in de eerste dertig minuten, maar wisten het overwicht niet om te zetten in grote kansen.

Na een half uur lieten de bezoekers van zich horen via Nemanja Matic. De middenvelder van United kreeg een afgeslagen voorzet van Ashley Young voor zijn voeten, maar de bal van de Serviër vloog uit een halve volley net over het doel. De grootste kans van de eerste helft kwam op naam van Joël Matip. Na een goede bal van Roberto Firmino kon de Liverpool-verdediger van dichtbij uithalen, maar De Gea redde uitstekend met de voet. De rebound van Mohamed Salah ging vervolgens naast.

Vlak voor de rust kreeg de ploeg van Mourinho, waar Daley Blind op de bank zat, nog een grote kans op de voorsprong. Een pass van Henrikh Mkhitaryan kwam voor de voeten van Romelu Lukaku, die doelman Simon Mignolet met zijn schot niet kon verrassen. Na een enerverende eerste helft gingen beide ploegen dan ook aan de thee met een 0-0 tussenstand.

Wijnaldum in actie tegen United, waar Blind het hele duel op de bank zat.

Ook de tweede helft begon Liverpool sterker dan United. Na ruim een kwartier was het Joe Gomez die de bal in het strafschopgebied van de bezoekers afleverde, maar Emre Can – die volledig vrij stond – zag zijn volley van dichtbij nipt over de lat vliegen, waarmee een goede kans verloren ging. Vervolgens probeerde Salah het nog enkele keren van afstand, maar de pogingen van de Egyptenaar bleken niets meer dan afzwaaiers.

Hoewel Liverpool bleef drukken en United bleef tegenhouden, wist geen van beide ploegen nog aanspraak te maken op de zege. Door de puntendeling kan koploper Manchester City zaterdagmiddag goede zaken doen. Als de ploeg wint van Stoke City wordt een gat van twee punten met de stadgenoot geslagen. Liverpool blijft door het gelijkspel in de middenmoot hangen.

Voor United wacht zaterdag Huddersfield Town, terwijl Liverpool op zondag voor de volgende kraker aantreedt. Dan gaan Wijnaldum en zijn ploeggenoten op bezoek bij Tottenham Hotspur. Beide ploegen spelen midweeks nog in de Champions League, waar United het opneemt tegen Benfica en de ploeg van Klopp op bezoek gaat bij NK Maribor.