José Mourinho, man met een plan

Reacties

VI's Süleyman Öztürk blikt vooruit op de kraker tussen Liverpool en Manchester United van zaterdagmiddag (aftrap 13.30 uur), het fraaiste affiche van de achtste speelronde in de Premier League.

José Mourinho, man met een plan

Finales speel je niet, finales win je. José Mourinho bracht dat in de Europa League-finale tegen Ajax nog maar eens in de praktijk. Door zijn twee centrale verdedigers uitdrukkelijk te verbieden de middenvelders in te spelen. Hij wist dat hij de Amsterdammers dan in hun kracht zou laten spelen. Precies daarin ziet de Portugees de schoonheid van voetbal. Iets bedenken dat de tegenstander ontregelt. The Special One is de beste schaker onder de toptrainers. Dat bewijst zijn track record wel in de grote wedstrijden. Hoe meer camera's, hoe groter de inzet, hoe vaker hij als winnaar van het veld stapt. José Mourinho heeft altijd een plan uitgedacht.

Je weet nooit precies welke opdrachten hij zijn spelers geeft. Hij past zich aan en heeft altijd wel een verrassing in petto. De tegenstander bepaalt de strategie. Hoe gek dat misschien ook klinkt. Het vreemde is dat maar weinig trainers daar rekening mee houden. Mourinho wist precies welk Ajax hij met Peter Bosz kon verwachten en voegde lachend nog een prijs aan zijn almaar uitdijende cv toe. Het was als wachten op de bus. Manchester United hoefde alleen nog maar in te stappen.

De vraag is: wie ontregelt de ontregelaar?

Vorig seizoen eindigde Liverpool - Manchester United onbeslist: 0-0.
Vorig seizoen eindigde Liverpool - Manchester United onbeslist: 0-0.

Jürgen Klopp zal zoals altijd van zijn spelers verlangen dat zij op bepaalde momenten en op bepaalde plekken vol druk zetten. Het recept is bekend. Na twee jaar dringt de vraag zich wel op of het genoeg is om het verschil te maken in de Premier League. Van de laatste zeven wedstrijden werd alleen het uitduel met Leicester City in de competitie gewonnen. Defensief is het niet stabiel genoeg. Deze jaargang hield Liverpool alleen in de thuiswedstrijden tegen Crystal Palace en Arsenal de nul. Mourinho hield met Manchester United al zeven keer de nul en kreeg alleen uit bij Stoke City (2-2) meer dan één doelpunt tegen.

'Met zo'n zwakke defensie wordt spectaculair Liverpool nooit kampioen'

Een plan dus. Een vies woord in de Nederlandse voetbalwereld, getuige de reacties na de ontmaskering van Ajax in de Friends Arena in Solna. Manchester United weigerde te voetballen. Het was voor Mourinho de effectiefste en kortste route naar de Champions League. En als dat nodig is weigert hij ook te voetballen tegen Liverpool zoals hij in het verleden zo vaak geweigerd heeft te voetballen. Het is maar net waar de grootste winst te behalen valt, welke spelers fit zijn en welke spelers de tegenstander tot zijn beschikking heeft.

Mourinho is een man met een plan. De grap is dat zijn volgende zet altijd een afgeleide is van de vorige zet van de trainer aan de andere kant. Tegen de Portugees kijk je als je het ware altijd in de spiegel. Klopp zal een man met een bril zien.

Het volledige programma:

Zaterdag
13.30 uur: Liverpool - Manchester United
16.00 uur: Burnley - West Ham United
16.00 uur: Crystal Palace - Chelsea
16.00 uur: Manchester City - Stoke City
16.00 uur: Swansea City - Huddersfield Town
16.00 uur: Tottenham Hotspur - AFC Bournemouth
18.30 uur: Watford - Arsenal
Zondag
14.30 uur: Brighton & Hove Albion - Everton
17.00 uur: Southampton - Newcastle United
Maandag
21.00 uur: Leicester City - West Bromwich Albion

Bekijk hier de stand in de Premier League

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.