FC Utrecht verzekert zich van play-offs nadat KNVB breekt met eigen protocol

FC Utrecht gaat de play-offs om Europees voetbal in. De Domstedelingen wonnen van concurrent RKC Waalwijk en zijn daarmee verzekerd van de zevende plek. RKC Waalwijk geeft zijn play-offsplek juist uit handen. Het duel werd ontsierd door twee onderbrekingen en hoewel het protocol van de KNVB dat voorschrijft, bleef een definitieve staking bleef uit.

FC Utrecht
FC Utrecht
2 - 0
RKC Waalwijk

FC Utrecht en RKC Waalwijk waren bij het ingaan van deze speelronde de nummers zeven en acht van de Eredivisie. Beide ploegen gaan dus virtueel de play-offs in, maar ook Heerenveen aast nog op dat privilege. Na het puntenverlies van de Friezen eerder op de avond wist FC Utrecht dat het aan een punt genoeg zou hebben om zich te verzekeren van de play-offs.

Hoewel beide ploegen elkaar niet veel ontlopen op de ranglijst, was FC Utrecht zaterdagavond duidelijk de betere ploeg. Niet zozeer omdat het veldspel beter was dan dat van de Waalwijkers, maar wel omdat FC Utrecht een stuk dreigender was. Dat resulteerde na een kleine twintig minuten in een strafschop voor de thuisploeg.

Sander van de Streek leek uit te kunnen halen in de zestien van de tegenstander, maar voelde plotseling een schop in zijn knieholte. Dat bleek Shawn Adewoye die wat overijverig zijn verkeerde inspeelpass van even daarvoor probeerde te corrigeren. Ingmar Oostrom kon niets anders dan de bal op de stip leggen en de Belg een gele kaart geven.

Tot opluchting van Adewoye verzuimde Anastasios Douvikas zijn zeventiende treffer van het seizoen te maken. Daarmee had de Griek alleen topscorer van de Eredivisie geweest, maar hij schoot zijn pingel beroerd in waardoor Etienne Vaessen kon keren. Net voor rust dacht ook RKC nog een strafschop te krijgen. Can Bozdogan trok zijn tegenstander naar de grond bij een corner en de VAR riep Oostrom naar de kant, maar hij vond het te licht voor een strafschop.

Douvikas topscorer
Na rust zette Douvikas zijn teleurstelling van de gemiste strafschop opzij en werd hij alsnog alleenheerser in het topscorersklassement. Hij werd weggestoken door Jens Toornstra en schoot door de benen van zijn tegenstander raak in de verre hoek. Traditiegetrouw vlogen de bekertjes bier massaal van de Bunnikside af en daarbij daalde er ook een bekertje neer op het veld, waardoor de wedstrijd tien minuten werd stilgelegd.

In het restant van de wedstrijd had RKC wat meer veldoverwicht, maar bleef FC Utrecht het meest gevaarlijk. In de blessuretijd maakte Zakaria Labyad zijn eerste doelpunt voor Utrecht sinds zijn terugkeer door een corner binnen te lopen (2-0). Bij het juichen kwam er voor de tweede keer een bekertje op het veld, waardoor het duel met nog twee minuten te gaan definitief gestaakt leek te worden. Na overleg tussen de scheidsrechter en de KNVB werd besloten om het duel alsnog af te maken. In de laatste minuten besloten de spelers uit protest niets meer te doen.

Met de drie punten op zak kan de ploeg van Michael Silberbauer zich langzaam gaan voorbereiden op de play-offs. RKC staat nu een punt achter op Heerenveen en moet volgende week tegen FC Twente dus aan de bak.