Dost duwt FC Groningen verder naar de afgrond

FC Utrecht heeft FC Groningen vrijdagavond in de Euroborg nog dieper in de degradatiezorgen geduwd. Invaller Bas Dost bezorgde de Domstedelingen de eerste overwinning sinds eind februari.

FC Groningen
1 - 2
FC Utrecht
FC Utrecht

FC Groningen had een thuiszege nodig om hoop te blijven houden op lijfsbehoud in de Eredivisie. De geplaagde ploeg van trainer Dennis van der Ree trof met FC Utrecht een tegenstander die eind februari voor het laatst een wedstrijd won: vier competitieduels op rij leverden geen overwinning op voor Utrecht. Dat beide ploegen in de hoek zitten waar de klappen vallen, bleek ook in de eerste helft.

Blessuregolf
Er waren in totaal vier noodgedwongen wissels voor de rust. Utrecht verloor Othmane Boussaid, Ramon Hendriks en Taylor Booth met blessures en bij Groningen ging Jetro Willems geblesseerd van het veld. De vele blessurebehandelingen en wissels leverden tien minuten blessuretijd op en pas in die fase viel er iets te beleven voor beide doelen. Anastasios Douvikas opende op aangeven van Sean Klaiber de score. De Griek tikte van dichtbij zijn veertiende goal van het seizoen binnen en voert daardoor de topscorerslijst in de Eredivisie aan.

Klaiber was kort daarvoor nog in negatief opzicht betrokken bij een grote kans van Ricardo Pepi, die op Vasilios Barkas stuitte. Nog voor het einde van de eerste helft kwam Groningen alsnog tot scoren. Niet lang na het doelpunt van Douvikas schoot de Fin Oliver Antman de bal via het been van Nick Viergever binnen. Barkas was kansloos op de uithaal.

Gouden wissel
Van der Ree bracht bij de start van de tweede helft Damil Dankerlui en Florian Krüger in ten koste van Liam van Gelderen en Tomas Suslov. Met twee verse krachten binnen de lijnen hoopte Groningen door te pakken na de gelijkmaker. De betere kansen na rust waren echter voor Utrecht. Een schot van Victor Jensen werd gekeerd door Michael Verrips en de keeper was ook alert bij een geplaatste kopbal van Sander van de Streek.

Met Bas Dost voor Douvikas vervolgde Utrecht-trainer Michael Silberbauer de jacht op de eerste zege sinds 24 februari (0-3  tegen Sparta Rotterdam). Kort na de invalbeurt van Dost was Bart Ramselaar heel dicht bij een doelpunt: eerst raakte hij met een gekruld schot de paal en een paar seconden later ging een tweede uithaal net naast. Een kwartier voor tijd was het dan toch raak voor Utrecht. Na een vrije trap van Jens Toornstra kopte Mike van der Hoorn de bal voor, waarna Dost van dichtbij de 1-2 binnen werkte.

Dost kreeg kort voor tijd nog een kans om zijn tweede treffer te maken na een fout van Radinio Balker, maar zijn wippertje over Verrips, die hard botste met Balker, ging naast. Het bleef daardoor bij 1-2 voor Utrecht. De ploeg van Silberbauer verstevigt daarmee de zevende plek. Groningen blijft zeventiende en het verschil met nummer zestien Excelsior is nog altijd zeven punten, met zes wedstrijden te gaan.