FC Utrecht - Vitesse: de laatste dans om een Europees ticket

Reacties

FC Utrecht en Vitesse strijden zaterdagavond om een plaats in de tweede voorronde van het Europa League-toernooi. De Arnhemmers verdedigen een 3-2 voorsprong in Stadion Galgenwaard. In samenwerking met Opta blikt Voetbal International vooruit op de return.

FC Utrecht - Vitesse: de laatste dans om een Europees ticket
Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Bas Nijhuis
Laatste 5 duels FC Utrecht: 2 zeges, 1 gelijkspel, 2 nederlagen
Laatste 5 duels Vitesse: 4 zeges, 1 gelijkspel, 0 nederlagen

• Vitesse zegevierde dinsdag dankzij een treffer van Guram Kashia: 3-2. Daarvoor had FC Utrecht tot twee keer toe een achterstand weggewerkt.

Door de naweeën van een blessure speelde Zakaria Labyad slechts 33 minuten mee in Arnhem. Als invaller liet de smaakmaker van FC Utrecht, die na de zomer actief is voor Ajax, een treffer aantekenen en was hij in totaal betrokken bij vijf doelpogingen.

Ayoub trekt lering uit schorsing: 'Emotie moet je leren beheersen'

• Voor FC Utrecht komt er een einde aan een extreem lang seizoen. De Domstedelingen speelden hun eerste officiële wedstrijd op 13 juli 2017 tegen Valletta FC, in de voorronde van het Europa League-toernooi. Tussen de eerste en laatste wedstrijd van FC Utrecht zitten 310 dagen. Dat is geen clubrecord, want in 1986/87 zaten hier liefst 315 dagen tussen.

FC Utrecht zegevierde in de laatste vijf thuisduels met Vitesse. Het doelsaldo in die wedstrijden bedraagt 13-4 in het voordeel van de Domstedelingen.

• Als gevolg van een schorsing kan Vitesse geen beroep doen op Mason Mount, die in topvorm is. Gelukkig voor de Arnhemmers is Bryan Linssen dat eveneens. In zijn laatste zeven duels was de voormalige speler van onder meer FC Groningen rechtstreeks betrokken bij tien doelpunten (zes keer gescoord en vier assists geleverd).

Samenvatting: Vitesse op pole-position na doelpuntrijk duel met FC Utrecht

• In liefst 22 van de laatste 23 wedstrijden tegen FC Utrecht (in alle competities) kwam Vitesse minimaal één keer tot scoren. De ploeg uit Gelderland maakte in totaal 49 goals in die reeks.

• Sinds de huidige opzet van de play-offs (in 2008/09 werden de regels aangepast) veroverde FC Utrecht drie keer het felbegeerde ticket voor de voorronde van het Europa League-toernooi. Vitesse was twee keer succesvol, waarmee de Arnhemmers de enige andere meervoudige winnaar zijn.

• Het winnen van de play-offs is niet bepaald een garantie voor een plekje in de poulefase van het Europa League-toernooi. Sinds 2011 strandden alle Nederlandse clubs die op deze manier Europa haalden in de voorronde. FC Utrecht overkwam het in 2017, al weerden de Domstedelingen zich kranig tegen Zenit Sint-Petersburg.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.