Vitesse is Utrecht de baas in nieuw spektakelstuk in play-offs

Vitesse heeft het heenduel van het tweeluik met FC Utrecht winnend afgesloten: 3-2. In een enerverende wedstrijd trokken de Arnhemmers uiteindelijk aan het langste eind.

Vitesse had in de halve finale van de play-offs om een Europa League-ticket overtuigend afgerekend met ADO Den Haag (2-5 en 2-1 winst). FC Utrecht plaatste zich ten koste van SC Heerenveen (4-3 verlies en 2-1 winst) en dus stonden de nummers vijf en zes van de Eredivisie tegenover elkaar in de eindstrijd van de play-offs.

Utrecht-trainer Jean-Paul de Jong zette kersverse Ajax-aanwinst Zakaria Labyad op de bank in Arnhem. De middenvelder annex aanvaller, die maandag werd gepresenteerd bij de Amsterdammers, kampte volgens Utrecht met een lichte liesblessure en viel pas na een uur in. Ook zonder de Marokkaans international begon Utrecht sterk in Gelredome.

Mount
Yassin Ayoub en Sander van de Streek konden de score al binnen drie minuten openen, maar lieten dat na. Vitesse schrok wakker en werd na tien minuten zelf ook gevaarlijk. Achtereenvolgens Tim Matavz en Mason Mount raakten de paal. Vlak voor rust was het wel raak voor laatstgenoemde. Roy Beerens gaf de bal voor vanaf de rechterkant en Mount kopte hem knap buiten bereik van doelman David Jensen in de verre hoek: 1-0. De Chelsea-huurling maakte daarmee zijn zevende treffer in zijn laatste zeven duels voor Vitesse. In die periode was hij ook nog eens goed voor zes assists.

Een kwartier na rust was Alexander Büttner dicht bij de 2-0, maar de vrije trap van de Vitesse-back zeilde net langs het Utrecht-doel. Enkele minuten later lag de bal er aan de andere kant in. Labyad, die net vijf minuten in het veld stond, toonde daarbij zijn waarde. Hij sneed een corner perfect aan, waarna Ramon Leeuwin hard raak kopte: 1-1.

Even later verzuimde Sean Klaiber de thuisploeg een volgende dreun uit te delen. De inzet van de rechtspoot werd goed gepareerd door keeper Jeroen Houwen, die ook Labyad van een doelpunt afhield. Bryan Linssen blonk aan de andere kant uit. De kleine buitenspeler lepelde de bal op fraaie wijze over Jensen heen in de verre bovenhoek: 2-1.

Daarna was het toch weer de beurt aan Labyad. Zijn schot van een meter of twintig werd helemaal verkeerd ingeschat door Houwen en vloog door het midden binnen: 2-2. Het slotakkoord was echter voor Guram Kashia. De Vitesse-aanvoerder kopte in de extra tijd een vrije trap van Büttner binnen en bezorgde zijn ploeg tóch nog de zege: 3-2.

Zaterdagavond wacht in De Galgenwaard de return. De winnaar van het tweeluik krijgt een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League. Vorig seizoen ging dat ticket naar Utrecht, dat zich na het uitschakelen van Valletta FC en Lech Poznan uiteindelijk stukbeet op Zenit Sint-Petersburg. Mount en Rico Strieder pakten geel en zijn geschorst voor de return.

Labyad: 'Deze vorm doortrekken naar het WK en naar Ajax'
Büttner adviseert Koeman: 'Linssen heeft de kwaliteiten voor Oranje'