FC Twente roept Willem II halt toe door fraaie knal Ünal

FC Twente heeft zaterdagavond een einde gemaakt aan de opmars van Willem II in de Eredivisie. De Tilburgers kwamen een eigen goal van Darryl Lachman en een prachtig doelpunt van Enes Ünal niet te boven en zagen een einde komen aan hun reeks van drie Eredivisie-duels zonder nederlaag: 2-1.

Voorafgaand aan het duel in Enschede ging het bij Willem II vooral over de taaie defensie. De ploeg van Erwin van de Looi heeft na Feyenoord, Ajax en PSV de minste goals geïncasseerd in de Eredivisie en won leunend op de stabiele achterhoede de uitduels met Vitesse (0-2) en Excelsior (0-2). Het de laatste weken moeizaam scorende Twente had aanvankelijk ook moeite een gaatje te vinden.

Aan de hand van Ünal zochten de Tukkers naar een opening, maar Lachman stond een schot op het doel van Kostas Lamprou telkens in de weg. De eerste helft kabbelde daardoor voort zonder noemenswaardige hoogtepunten, totdat uitgerekend de prima verdedigende Lachman zijn oude club in het zadel hielp door een voorzet van Bersant Celina achter zijn eigen doelman te koppen.

Kostas Lamprou had in de vorige twee uitwedstrijden van Willem II de nul gehouden, maar was kansloos op de inzet van ploeggenoot Darryl Lachman.

Willem II stelde daar in aanvallend opzicht nauwelijks iets tegenover, al sloeg de schrik Twente even om het hart toen Fran Sol bij een corner aan de gelijkmaker mocht ruiken. Vlak voor rust zorgde Ünal ervoor dat de onmachtige Tricolores aan één toevalstreffer niet genoeg zouden hebben voor een punt. Met een machtige pegel van afstand tekende de Turkse spits voor de 2-0 en zijn twaalfde competitietreffer.

Lamprou moest een antwoord op dat schot schuldig blijven, maar hield zijn ploeg na rust op de been toen eerst Hidde ter Avest en vervolgens Fredrik Jensen in de rebound hem onder vuur namen. Dat bleken twee belangrijke reddingen toen Jordy Croux twintig minuten voor tijd eigenlijk vanuit het niets de aansluitingstreffer maakte toen de bal na een corner gelukkig voor zijn voeten viel.

De spanning keerde daardoor terug in Enschede. Via invaller Thom Haye was Willem II heel dicht bij de gelijkmaker, maar hij knalde via de vingertoppen van Nick Marsman tegen de paal. Hoewel Twente verzuimde het duel in het slot te gooien, was de eerste Eredivisie-nederlaag van Willem II (negende) sinds 4 februari niet meer te voorkomen. Het gat met Twente, dat voorlopig vijfde staat, is daardoor gegroeid tot negen punten.