FC Kicksen aan de Wilgen: deze topspelers stopten ermee in 2019

Reacties

In de meeste landen ligt de nationale competitie inmiddels stil vanwege de winterstop en dus is het hoog tijd om terug te blikken op het kalenderjaar 2019. Het was een prachtig voetbaljaar, maar helaas hebben we ook weer afscheid moeten nemen van de nodige topspelers die besloten hun carrière te beëindigen.

FC Kicksen aan de Wilgen: deze topspelers stopten ermee in 2019

VI heeft uit die groep gestopte topvoetballers een speciaal elftal samen gesteld, met de toepasselijke naam ‘FC Kicksen aan de Wilgen’.

Doelman: Petr Cech

Op 37-jarige leeftijd vond Petr Cech het na een fantastische carrière welletjes geweest. De doelman geldt als een van de grootste voetballers die Tsjechië ooit heeft voortgebracht, speelde 124 interlands, werd drie keer verkozen tot beste keeper van Europa, werd elf keer de beste van Tsjechië en heeft tot op de dag van vandaag heel wat records op zijn naam staan in de Premier League. Het was dan ook in Engeland waar Cech zijn grootste successen kende. Tussen 2004 en 2014 groeide hij bij Chelsea uit tot een van de beste keepers ter wereld. Vanaf 2006 met kenmerkende helm op het hoofd, nadat hij op 14 oktober 2006 geblesseerd raakte aan het hoofd na een zware botsing met Stephen Hunt van Reading. Uiteindelijk werd Cech in het seizoen 2014/15 uit het doel verdrongen door Thibaut Courtois, waarna hij nog drie seizoenen uitkwam voor Arsenal. Afgelopen zomer verruilde Cech zijn voetbalhandschoenen voor ijshockeyhandschoenen, waar hij nu ook probeert de top te halen als doelman.

Spelersprofiel

P. Čech


Geboortedatum:
20 mei 1982
Leeftijd:
41
Geboorteplaats:
Plzeň
Nationaliteit
Tsjechië
Lengte:
1,96 m
Gewicht:
90 kg

Vleugelverdediger: Patrice Evra

'I love this game', klinkt er regelmatig bij voetballiefhebbers uit de telefoon, tablet of laptop als er weer eens een filmpje van Patrice Evra voorbij komt op Instagram. De Fransman haalt de laatste paar jaar vooral het nieuws als een soort positiviteitsgoeroe, maar laten we niet vergeten dat hij jarenlang een van de beste linksbacks van de wereld was. De 38-jarige Fransman, die 81 keer uitkwam voor zijn land, probeerde het vorige seizoen nog even bij West Ham United, maar het was duidelijk dat het tijd was voor een volgend hoofdstuk in zijn leven. Na een doorbraak bij OGC Nice en vier ijzersterke jaren bij AS Monaco groeide Evra tussen 2006 en 2014 uit tot een ware grootheid bij Manchester United. De verdediger droeg er de aanvoerdersband, werd vijf keer kampioen en won de Champions League. Toen het op Old Trafford even wat minder ging, liet Evra bij Juventus met twee landstitels zien nog niet opgebrand te zijn. Nu richt hij zich, tussen het filmen door, op een trainerscursus.

Spelersprofiel

P. Evra


Geboortedatum:
15 mei 1981
Leeftijd:
43
Geboorteplaats:
Dakar
Nationaliteit
Frankrijk
Lengte:
1,74 m
Gewicht:
75 kg

Centrumverdediger: Andrea Barzagli

Andrea Barzagli werd wereldkampioen met Italië en speelde in 2017 nog acht interlands, voordat hij er in de zomer van 2019 als 38-jarige de brui aan gaf bij Juventus. Wat een carrière heeft de man uit Fiesole achter de rug. Voor Barzagli was het zeker geen vanzelfsprekendheid dat hij de top zou halen. Het was knokken bij clubs als Rondinella, Pistoiese, Piacenza, Ascoli en Chievo Verona voordat bij Palermo tussen 2004 en 2008 eindelijk opviel hoe goed hij was. Na drie jaar in Duitsland voor VfL Wolfsburg te hebben gespeeld, beleefde Barzagli tussen 2011 en 2019 een tweede jeugd bij Juventus. Als centrale verdediger en als rechtsback groeide de Italiaan uit tot publiekslieveling, met zijn onverzettelijke spel was hij een lieveling van elke trainer. Barzagli was zelfs op 38-jarige leeftijd nog betrouwbaar. Dat is hij vandaag de dag nog steeds, maar dan als assistent-trainer bij Juventus onder Maurizio Sarri.

Spelersprofiel

A. Barzagli


Geboortedatum:
8 mei 1981
Leeftijd:
43
Geboorteplaats:
Fiesole
Nationaliteit
Italië
Lengte:
1,87 m
Gewicht:
87 kg

Centrumverdediger: Juan

In alle eerlijkheid, ook bij ons was Juan al een tijdje van de radar af. Maar toch besloot hij echt pas in 2019 zijn kicksen aan de wilgen te hangen. Op veertigjarige leeftijd taaide de verdediger af na drie jaar vooral wisselspeler te zijn geweest bij de club van zijn hart, Flamengo. Daarmee kwam er een einde aan een prachtige carrière. Na Flamengo groeide Juan bij Bayer Leverkusen uit tot een van de beste verdedigers van de Bundesliga. Later liet hij bij AS Roma zien ook de Serie A te kunnen domineren op zijn positie. Na ruim 500 officiële wedstrijden als prof en 79 interlands voor Brazilië is het gedaan met de carrière van Juan.

Spelersprofiel

Juan


Geboortedatum:
1 februari 1979
Leeftijd:
45
Geboorteplaats:
Rio de Janeiro
Nationaliteit
Brazilië
Lengte:
1,80 m
Gewicht:
78 kg

Vleugelverdediger: Ashley Cole

Ashley Cole heeft eigenlijk geen introductie nodig. De Engelsman werd bij Arsenal opgeleid, debuteerde als achttienjarige in 1999 in het eerste elftal en joeg de fans van die club in 2006 het harnas door na een maandenlange soap over te stappen naar rivaal Chelsea. Vat op zijn prestaties had het niet. Cole was de moderne linksback die iedere trainer maar wat graag in zijn team wilde hebben. De Engelsman stond defensief zijn mannetjes, maar maakte vooral indruk met rushes langs de lijn, vaak afgerond met een piekfijne voorzet. In 2014 liep zijn contract bij Chelsea af en speelde hij nog voor AS Roma en LA Galaxy, voordat Cole nog even terugkeerde naar Engeland om zijn oude Chelsea-maatje Frank Lampard uit de brand te helpen bij Derby County. Daarna was het genoeg geweest voor de 107-voudig Engels international, die voor altijd in de boeken zal staan als een van de beste linksbacks aller tijden.

Spelersprofiel

A. Cole


Geboortedatum:
20 december 1980
Leeftijd:
43
Geboorteplaats:
London
Nationaliteit
Engeland
Lengte:
1,76 m
Gewicht:
66 kg

Centrale middenvelder: Xavi

'Als Lionel Messi niet had bestaan, had Xavi zeker meerdere Gouden Ballen op de schoorsteenmantel staan.' Het is een veelgehoorde uitspraak in Barcelona. De 39-jarige Xavi is een product van Barcelona, waar hij debuteerde en doorbrak onder Louis van Gaal en na de komst van Pep Guardiola gold als de ultieme tiki-taka-meester. Xavi mag met recht een van de beste middenvelders aller tijden worden genoemd. In Spanje staat hij altijd in de topdrie als de beste spelers ooit van het land moeten worden opgenoemd, vaak staat zijn naam zelfs bovenaan het lijstje. Xavi speelde in 1998 zijn eerste officiële wedstrijd voor Barcelona en vertrok in juni 2015. Het passfenomeen koos ervoor om lucratief te gaan afbouwen bij Al-Sadd in Qatar, de club waar hij sinds dit seizoen de touwtjes in handen heeft als trainer. Xavi volgde Pep Guardiola op als speler bij Barcelona en wordt getipt om ook als trainer in de voetsporen te treden van zijn landgenoot. Barcelona zou hem volgend seizoen al voor de groep willen hebben staan.

Spelersprofiel

Xavi


Geboortedatum:
25 januari 1980
Leeftijd:
44
Geboorteplaats:
Terrassa
Nationaliteit
Spanje
Lengte:
1,70 m
Gewicht:
67 kg
Huidige club:
Barcelona

Aanvallende middenvelder: Wesley Sneijder

Natuurlijk mag onze eigen Wesley Sneijder niet ontbreken. Met 134 interlands is hij recordinternational van Nederland. Bij Ajax, Real Madrid en Internazionale heeft men genoten van zijn perfecte tweebenigheid. José Mourinho ziet Sneijder tot op de dag van vandaag als een van de beste spelers waar hij ooit mee gewerkt heeft. De twee wonnen bij Inter de Champions League en Mourinho haalde het beste van Sneijder naar boven. Relletjes waren er altijd genoeg rondom de uitgesproken Utrechter, die de laatste jaren van zijn carrière sleet in Frankrijk en Qatar. 'Als ik perfect voor de sport had geleefd, stond ik nu in een rijtje met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Maar daar had ik geen zin in', liet Sneijder zich onlangs nog ontvallen. De nummer 10 geniet nu van een welverdiend voetbalpensioen.

Spelersprofiel

W. Sneijder


Geboortedatum:
9 juni 1984
Leeftijd:
39
Geboorteplaats:
Utrecht
Nationaliteit
Nederland
Lengte:
1,70 m
Gewicht:
67 kg

Centrale middenvelder: Bastian Schweinsteiger

Nog zo'n grootheid op het middenveld: Bastian Schweinsteiger. Hij werd geboren in het Duitse Kolbermoor en begon zijn carrière als buitenspeler, maar bleek als snel het beste tot zijn recht te komen in de as van een elftal. Liefst zeventien seizoenen lang maakte Schweinsteiger deel uit van het eerste elftal van Bayern München, waarmee hij alles won wat er te winnen viel. Ook bij de nationale ploeg was Schweinsteiger een steunpilaar. Hij kwam tot 121 interlands met als absolute hoogtepunt het gewonnen WK in 2014. De laatste jaren van zijn carrière was het lichaam duidelijk op. Bij Bayern werd het steeds minder, bij Manchester United was het veelal ongelukkig en ook in de Verenigde Staten werkte het lichaam vaak niet mee. Toch zal Schweinsteiger de boeken ingaan als een van de meest succesvolle Duitse voetballers ooit.

Spelersprofiel

B. Schweinsteiger


Geboortedatum:
1 augustus 1984
Leeftijd:
39
Geboorteplaats:
Kolbermoor
Nationaliteit
Duitsland
Lengte:
1,83 m
Gewicht:
79 kg

Rechtsbuiten: Arjen Robben

De tweede Nederlander in dit imposante elftal en wederom een naam die natuurlijk niet mag ontbreken. Arjen Robben groeide via FC Groningen en PSV uit tot een wereldster bij Chelsea, Real Madrid en Bayern München. Real Madrid noemt het nog altijd een blunder dat de Nederlander in 2009 werd verkocht aan Bayern München en dat is niet meer dan terecht. In Duitsland kende Robben de beste periode uit zijn carrière. Met zijn kenmerkende dribbels vanaf de rechterkant, naar binnen komend om met links de bal in de bovenhoek te plaatsen joeg hij menig verdediger schrik aan. Robben hoort bij de beste voetballers die Nederland ooit voortbracht en is een waar Bayern-icoon. Toch zal Robben ook altijd gelden als De Man van Glas, na de tientallen blessures die hem gedurende zijn carrière teisterden. Wat was er zonder die blessures nog mogelijk geweest? We zullen het nooit weten. Wat wel duidelijk is, is dat Robben voor altijd een plekje in de voetbalgeschiedenis zal hebben.

Spelersprofiel

A. Robben


Geboortedatum:
23 januari 1984
Leeftijd:
40
Geboorteplaats:
Bedum
Nationaliteit
Nederland
Lengte:
1,80 m
Gewicht:
80 kg

Spits: Samuel Eto'o

Net als Xavi maakte de 38-jarige Samuel Eto'o jarenlang furore bij Barcelona. De Kameroener groeide bij die club uit tot een van de meest gevreesde spitsen ter wereld. En dat terwijl Eto'o toch echt zijn opleiding genoot bij rivaal Real Madrid. Daar bleef een doorbraak uit en uiteindelijk haalde Barcelona de goalgetter in 2004 weg bij Real Mallorca. Het was een schot in de roos. Vijf jaar lang schoot Eto'o, met Messi naast zich, de ene na de andere goal binnen. Vervolgens volgde nog een zeer succesvolle periode bij Inter, waar hij als ploeggenoot van Wesley Sneijder de Champions League won. Eto'o versleet nog clubs als Anzhi Makhachkala, Chelsea, Everton, Sampdoria, Antalyaspor, Konyaspor en Qatar SC voordat hij een paar maanden geleden besloot dat het na honderden doelpunten op het hoogste niveau tijd was om de voetbalschoenen in het vet te zetten.

Spelersprofiel

S. Eto'o


Geboortedatum:
10 maart 1981
Leeftijd:
43
Geboorteplaats:
N'kon
Nationaliteit
Kameroen
Lengte:
1,80 m
Gewicht:
75 kg

Linksbuiten: Fernando Torres

Natuurlijk is Fernando Torres geen linksbuiten, maar het was een beetje passen en meten om tot een enigszins realistisch elftal te komen. De spits mag immers niet ontbreken in deze droomploeg. Na een Japans avontuur vond Torres het op 35-jarige leeftijd voldoende geweest. Tijd om terug te blikken op een carrière om u tegen te zeggen. Torres is een kind van Atlético Madrid en brak bij die club ook door. Hij groeide uit tot een Europese topspits bij de club waarvan hij hield, maar kende zijn beste periode bij Liverpool. De Engelse grootmacht haalde hem in 2007 naar de Premier League en tot op de dag van vandaag geldt Torres als een favoriet van de fans op Anfield. Zelfs zijn stap naar Chelsea, in januari 2011, is hem vergeven. In Londen haalde Torres nooit meer het niveau dat hij bij Liverpool liet zien. Hij werd verhuurd aan AC Milan, wat geen groot succes werd, om in 2015 terug te keren bij oude liefde Atlético. Helemaal de oude werd Torres nooit, maar nog steeds tovert het noemen van zijn naam bij elke Liverpool- en Atlético-fan een glimlach op het gelaat. Dat zal nooit veranderen.

Spelersprofiel

Fernando Torres


Geboortedatum:
20 maart 1984
Leeftijd:
40
Geboorteplaats:
Fuenlabrada
Nationaliteit
Spanje
Lengte:
1,86 m
Gewicht:
79 kg
Huidige club:
Club Atlético de Madrid U19
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.