FC Den Bosch vergeet te winnen bij Jong AZ, Jong Ajax en Helmond gelijk

In de Keuken Kampioen Divisie zijn de beloftenelftallen er maandagavond niet in geslaagd hun wedstrijden te winnen. Op De Toekomst kwam Jong Ajax niet verder dan een gelijkspel tegen Helmond Sport, terwijl Den Bosch drie keer een voorsprong uit handen gaf tegen Jong AZ en De Graafschap met de nodige moeite Jong FC Utrecht over de knie kreeg.

Dit is een overzicht van alle wedstrijden uit speelronde 20 van de Keuken Kampioen Divisie. Het artikel wordt gedurende het weekend bijgewerkt.
Jong Ajax
Jong Ajax
1 - 1
Helmond Sport

Op De Toekomst moest men tot na de pauze wachten op het eerste doelpunt van de wedstrijd. Uiteindelijk gaf Jellert van Landschoot Helmond Sport kort voor het uur reden tot juichen. De 24-jarige Belg werkte na voorbereidend werk van Jelle Goselink de 0-1 tegen de touwen. Een kwartier later trok de ploeg van trainer John Heitinga via Enric Llansana de stand gelijk.

Jong AZ
Jong AZ
3 - 3
FC Den Bosch

Den Bosch kwam via Oostende-huurling Preben Stiers al in de dertiende minuut op voorsprong, maar Jong AZ-middenvelder Zico Buurmeester zorgde er pal vanaf de aftrap voor dat de score weer in evenwicht was. Nadien eiste Den Bosch-speler Jizz Hornkamp een hoofdrol op. Na ruim een halfuur zette Hornkamp de Brabanders op 1-2, maar liet enkele minuten daarna na om vanaf de stip voor de 1-3 te zorgen. Nadat invaller Iman Griffith de Alkmaarders opnieuw op gelijke hoogte had gebracht, assisteerde Hornkamp Stiers voor de 2-3 en diens tweede treffer van de avond. Uiteindelijk voorkwam Mohamed Taabouni een Bossche zege door luttele minuten voor het laatste fluitsignaal, op aangeven van Griffith, de 3-3 te noteren.

Jong FC Utrecht
0 - 2
De Graafschap

De Graafschap had tegen Jong FC Utrecht het beste van het spel, al lukte het De Superboeren in de eerste helft nauwelijks om dit overwicht uit te drukken in doelpunten. Giovanni Korte zorgde op aangeven van de uitblinkende Hicham Acheffay na ruim een halfuur voor de verlossende goal, maar het duurde lang voordat de drie punten voor de Doetinchemmers werden bezegeld. In de voorlaatste minuut zette Danzell Gravenberch de verlossende 0-2 op het scorebord.

FC Dordrecht
1 - 1
Excelsior
Excelsior

Bij een zege zou Excelsior koploper FC Volendam tot op een punt naderen. In het Riwal Hoogwerkers Stadion had het er aanvankelijk ook alle schijn van dat dat scenario zich zou voltrekken. De bezoekers hadden verreweg het meeste balbezit en kregen ook kansen om de score te openen, maar lieten dat na. Vlak na rust kreeg Excelsior het deksel op de neus. Jacky Donkor bracht FC Dordrecht verrassend op voorsprong (1-0).

Dordt leek die voorsprong ook over de streep te trekken en zo voor een sensatie te zorgen, maar Thijs Dallinga besliste anders. De topscorer van de Keuken Kampioen Divisie - met nu 25 goals - bleef drie minuten voor tijd koel vanaf de stip. In de absolute slotfase ging Excelsior nadrukkelijk op zoek naar de winnende treffer, maar FC Dordrecht hield knap stand. In de zevende minuut van de blessuretijd liep Michael Chacon (Excelsior) nog tegen een rode kaart aan.

FC Eindhoven
1 - 1
Roda JC Kerkrade

Het venijn zat in de staart bij FC Eindhoven - Roda JC Kerkrade, dat lang op een doelpuntloos gelijkspel afstevende. Dat lag niet eens zozeer aan een gebrek aan kansen, maar meer aan een gebrek aan scherpte. Dat Roda vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd een strafschop kreeg vanwege een handsbal, kwam de bezoekers dan ook bijzonder goed uit. Patrick Pflücke maakte geen fout en scoorde voor zijn derde wedstrijd op rij.

Pflücke benutte zijn strafschop in de 88ste minuut en was er dus ongetwijfeld van overtuigd dat hij de matchwinner ging worden. In blessuretijd ging het echter toch nog mis voor Roda: Maarten Peijnenburg sloeg toe uit een klutssituatie en bracht de score daarmee terug in evenwicht (1-1). Dit gelijkspel betekent dat Roda en Eindhoven in punten gelijk blijven staan.

Almere City FC
2 - 3
FC Volendam
FC Volendam

Door de 2-3 zege bij Almere City FC gaat Volendam de winsterstop in als koploper, al was het de thuisploeg die vrijdag na een halfuur de ban brak. Na goed voorbereidend werk van Jonas Arweiler zorgde Lance Duijvestijn voor de 1-0. Na rust draaide FC Volendam de rollen om. Na een voorzet van Daryl van Mieghem volleerde Robert Mühren de gelijkmaker binnen. Ruim tien minuten na de 1-1 tekende Walid Ould-Chikh voor de Volendamse voorsprong. Een kwartier voor tijd tekende Ibrahim El Kadiri voor de 1-3, maar Almere deed gelijk iets terug. Via opnieuw Duijvestijn maakte de thuisploeg er een wedstrijd van, maar nadien werd er niet meer gescoord.

ADO Den Haag
4 - 1
NAC Breda
NAC Breda

ADO Den Haag  had op eigen veld al vroeg reden tot juichen. Op aangeven van Vicente Besuijen kopte Thomas Verheydt de 1-0 tegen de touwen. Tien minuten voor het rustsignaal was het gedaan met de Haagse voorsprong. Voormalig ADO-speler Thom Haye, die midweeks excelleerde met twee bekergoals tegen FC Utrecht (3-2 zege, red.), zette NAC op gelijke hoogte. Na de pauze nam ADO afstand van de bezoekers. Nadat Moreno Rutten in eigen strafschopgebied Besuijen neerlegde, benutte Verheydt vanaf de stip zijn tweede van de avond. Daarna bewees de spits opnieuw zijn waarde. Nadat NAC-doelman Nick Olij nog een antwoord had op de kopbal van Verheydt, werkte Samy Bourard de bal van dichtbij binnen voor 3-1. Diezelfde Bourard zorgde enkele minuten voor het laatste fluitsignaal voor de eindstand.

MVV Maastricht
0 - 1
FC Emmen
FC Emmen

FC Emmen had iets goed te maken na het drama in het KNVB bekertoernooi, waarin het midweeks verloor van Excelsior Maassluis uit de Tweede Divisie (0-1). De aanwezigen in Maastricht werden bij het duel tussen MVV en FC Emmen nauwelijks verwend en moesten een uur wachten op de openingsgoal. De Finse Marokkaan Jasin-Amin Assehnoun brak na een uur de ban, wat uiteindelijk genoeg was voor de volle buit.

VVV-Venlo
VVV-Venlo
2 - 3
TOP Oss
TOP Oss

VVV kende een alleraardige start tegen Oss. Op assist van Yahcuroo Roemer verzorgde Mitchell van Rooijen de openingsgoal. De Venlonaren vergaten door te drukken en lieten zodoende Oss in de wedstrijd. De Brabanders kwamen enkele minuten voor de pauze op 1-1 via voormalig Huddersfield Town-reservespeler Ilounga Pata. Luttele minuten later waren de zorgen voor VVV verdubbeld toen Rick Stuy van den Herik de bal achter VVV-doelman Delano van Crooij werkte. Na rust zette Kaj Tejan het verschil op twee in het voordeel van Oss. Tien minuten voor tijd zorgde Sven Braken met de 2-3 nog voor spanning in Venlo, maar meer zat er voor de thuisploeg niet in.