FA alsnog door het stof na discriminerende grappen bondscoach

Reacties

Martin Glenn, de voorzitter van de Engelse voetbalbond, heeft namens de FA zijn excuses aangeboden aan speelsters Eniola Aluko en Drew Spence. Zij zijn het slachtoffer van discriminatie geworden bij de nationale vrouwenploeg van Engeland, zo is duidelijk geworden door nieuw bewijs tegen ex-bondscoach Mark Sampson.

FA alsnog door het stof na discriminerende grappen bondscoach

De 34-jarige trainer werd op 20 september uit zijn functie ontheven. Sampson was zwaar onder vuur komen te liggen na racistische opmerkingen. Aluko had een boekje opengedaan in gesprek met The Guardian. 'Ik zat naast Mark en toen ik hem vertelde dat er familie van mij uit Nigeria zou komen kijken, zei hij: "Nigeria? Zorg ervoor dat ze geen ebola meebrengen."'

Bij het vertrek van Sampson ging de FA niet expliciet in op die beschuldigingen. De voetbalbond startte eerder twee onderzoeken naar de coach en stuurde hem weg op basis van een onderzoeksrapport dat aan het licht bracht dat Sampson eerder de professionele grens tussen speelsters en coach had overschreden in dienst van Bristol City.

Aluko en haar collega Spence hebben nu alsnog excuses aangeboden gekregen. 'Op basis van nieuw bewijs is duidelijk geworden dat zij slachtoffers zijn geworden van discriminerende uitingen van een FA-medewerker. Dat is onacceptabel.' De conclusie van het onderzoek naar racisme van Sampson is dat hij tot twee keer toe misplaatste grappen maakte die discriminerend waren. Tegelijkertijd is het oordeel dat Sampson geen racist is.

Aluko heeft inmiddels gereageerd en is blij met het erkennen van de fouten die Sampson gemaakt heeft. 'Ik voel me opgelucht. Nu heb ik het gevoel dat het allemaal in zekere zin de moeite waard is geweest. Het stelt me wel teleur hoe de zaak naar buiten toe is geworden. De FA versus Eni Aluko. Dat heb ik nooit gewild', aldus de speelster van Chelsea, die eerder tachtigduizend pond overgemaakt heeft gekregen van de Engelse voetbalbond. Waarschijnlijk met als doel verdere geheimhouding.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.