Excelsior zag kansen tegen Ajax: '3-1 was een masterclass geweest'

Excelsior ging zondag met ruime cijfers onderuit tegen Ajax, maar kreeg zeker in de eerste helft goede kansen om de Amsterdammers pijn te doen. Het bleef bij de 1-1 van Redouan El Yaakoubi, maar trainer Marinus Dijkhuizen zag dat zijn plan met vijf verdedigers wel goed uitpakte.

Excelsior
Excelsior
1 - 4
Ajax
Ajax

'Als we in de eerste helft met 3-1 voor hadden gestaan, was het een masterclass geweest', zei de trainer van Excelsior tegen ESPN. 'Hoe we verdedigden, was gewoon top. We gaven amper kansen weg en kwamen er geweldig uit. Het kon eigenlijk niet beter, maar ongelooflijk maar waar gingen we met 1-2 de rust in.'

Onder anderen Couhaib Driouech liet meerdere kansen liggen. Niet voor het eerst dit seizoen, wist Dijkhuizen. 'Helaas heeft hij een probleempje en dat is dat hij te veel kansen nodig heeft. Hij is zeer dreigend, maar heeft dit seizoen nog niet gescoord.'

De oefenmeester sloot niet uit dat hij dit seizoen nog vaker met vijf verdedigers gaat spelen. 'Het is een interessant plan dat we tegen AZ of PSV zo weer uit de kast kunnen trekken. Ook Marouan Azarkan vulde het goed in in de spits. Het is een fijne gedachte dat we kunnen switchen als dat nodig is, want dat heb je ook nodig met onze kwaliteiten. Dat was een positieve conclusie van vandaag. Volgende week spelen we tegen RKC en die wedstrijd vergt weer iets anders.'

Driouech stond enigszins beteuterd de pers te woord. 'Ik kreeg drie grote kansen, helaas scoorde ik niet. Wat het plan was? Marouan was aanspeelpunt en ik moest zo snel mogelijk de diepte ingaan. Dat is een kwaliteit van me, maar dan moet je nog scoren. Waar het aan lag? De eerste bal ging tegen de paal, de tweede schoot ik niet goed in en de laatste was een goede redding van de keeper. Ajax heeft niet veel nodig om te scoren, wij wel. Ik had moeten scoren, daarover voel ik me rot.'