Ex-VVV'er Yoshida doet oproep aan FIFA en UEFA: 'Het is moeilijk te begrijpen'

Reacties

Japans international én voormalig VVV-Venlo-verdediger Maya Yoshida hoopt in navolging van andere collega's dat er maatregelen worden genomen om de huidige overvolle speelkalender op de schop te gooien. 

Ex-VVV'er Yoshida doet oproep aan FIFA en UEFA: 'Het is moeilijk te begrijpen'

Uit onderzoek van FIFPRO blijkt dat Yoshida, die tussen januari 2010 en augustus 2012 voor VVV-Venlo uitkwam, in de afgelopen vier jaar 318.000 kilometer heeft moeten afleggen als speler van Southampton, Sampdoria en de Japanse nationale ploeg. Die reisafstand is gelijk aan bijna acht keer rond de evenaar.

Yoshida, captain van Japan, is een van de ruim duizend spelers en 92 prestatie-experts die deelnamen aan een onderzoek van de internationale spelersvakbond FIFPRO naar de huidige speelkalender en de gevolgen daarvan. Daaruit blijkt dat slechts 26 procent van de ondervraagden het huidige internationale speelschema wil aanhouden.

'Er moet meer naar spelers geluisterd worden', verklaart Yoshida. 'De reislast van dit seizoen was extreem hoog vanwege de WK-kwalificaties. Ik heb niet deelgenomen aan de Europa League, maar zelfs zonder de Europa League was ik verrast om te zien dat mijn reislast zo hoog was, alleen al met de competitie en de wedstrijden van het nationale team.'

'Je moet fysiek sterk zijn om het reizen bij te houden en dit is iets waar alle in Europa actieve Aziatische spelers mee worstelen. Jetlags zijn ook een probleem. Als spelers terugkeren naar Japan, moeten ze voor het nationale team spelen zonder ook maar te hebben geslapen, en vaak in wedstrijden met veel druk, zoals in de WK-kwalificatie, die veel fysieke en mentale stress met zich meebrengen. Het is moeilijk om te begrijpen dat er zoveel organisaties zijn die de 'players first'-mentaliteit missen. Het is belangrijk dat de Aziatische spelers ook met de FIFA en de UEFA kunnen praten over de kalender en de planning.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.