Eusébio zet Ronaldo op scherp voor cruciale interlandweek

Voor Portugal en vedette Cristiano Ronaldo breekt er een cruciale week aan. Levende legende Eusébio gooide, bedoeld of onbedoeld, wat olie op het vuur.

Eusébio zet Ronaldo op scherp voor cruciale interlandweek

De Portugezen moeten vrijdag en dinsdag door in eigen huis te winnen van Israël en Luxemburg de druk op concurrent Rusland opvoeren. Dat land heeft directe plaatsing voor het WK zelf in handen. Als gewonnen wordt bij Luxemburg en Azerbeidzjan is Portugal kansloos voor de eerste plaats in Groep F.

Behalve plaatsing voor het WK speelt in Portugal ook de all time-topschutterslijst. Ronaldo heeft immers nog maar vier goals te gaan voordat hij zich officieel topscorer aller tijden mag noemen. De aanvaller van Real Madrid passeerde door zijn hattrick tegen Noord-Ierland in de vorige interlandronde levende legende Eusébio. Ronaldo staat na 106 interlands op 43 goals, dat zijn er twee meer dan Eusébio. Wel had zijn voorganger veel minder wedstrijden nodig: 64.

Momenteel is Pauleta nog altijd de topscorer van Portugal. Hij kwam in 88 interlands tot 47 goals. Zeker met de confrontatie met Luxemburg op het menu kan Ronaldo snel naderbij komen.

In Portugal is inmiddels wat ophef ontstaan over het vergelijken van Eusébio met Ronaldo. Recordinternational Luis Figo, die in 127 interlands 32 keer scoorde, meende dat Ronaldo qua grootsheid nog niet te vergelijken is met zijn historische landgenoot.

Eusébio zelf denkt daar net zo over. 'Het is inderdaad niet te vergelijken', begint hij nog enigszins op de vlakte. Daarna komt hij evenwel snel met een schimpscheut. 'Ik speelde iets meer dan zestig interlands om tot 41 goals te komen. Heden ten dage wordt er véél meer gespeeld en sta je ook tegenover zwakkere opponenten. Ik speelde nooit tegen Liechentstein of Azerbeidzjan', zal de superster van weleer een van zijn nakomelingen ongetwijfeld op scherp hebben gezet.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen