Groep F: Ronaldo voorkomt blamage met zuivere hattrick

Portugal heeft zich ternauwernood weten te behoeden voor kostbaar puntenverlies tegen Noord-Ierland in de strijd om directe plaatsing voor het WK. In Belfast maakte Cristiano Ronaldo met een loepzuivere hattrick de 2-1 achterstand hoogstpersoonlijk ongedaan: 2-4.

Noord-Ierland-Portugal 2-4
Het was voor Ronaldo alweer de 22ste hattrick in zijn loopbaan, maar pas zijn eerste in het shirt van Portugal. Even leek de treffer van Jamie Ward (2-1) na rust genoeg voor de overwinning op Portugal, maar Ronaldo gooide roet in het eten voor de Noord-Ieren.

Het duel, dat onder leiding stond van scheidsrechter Danny Makkelie, eindigde met negentien man door de rode kaarten van Hélder Postiga (Portugal), Chris Bunt en Kyle Lafferty (beiden Noord-Ierland).

Overigens passeerde Ronaldo Eusébio op de topschutterslijst van Portugal. De captain scoorde tot dusver 43 keer namens zijn land, terwijl Eusebio 41 keer trefzeker was. Pauleta voert de lijst aan met 47 interlanddoelpunten.

Met zijn drie treffers in de tweede helft bezorgde de aanvaller van Real Madrid zijn land de koppositie in groep F. De overige doelpuntenmakers in het Windsor Park waren Bruno Alves (0-1) en Gareth McAuley (1-1). Portugal bezet de eerste plaats met een wedstrijd en twee punten meer dan Rusland.

Rusland - Luxemburg 4-1
Rusland heeft goede zaken gedaan met de overwinning op Luxemburg. De Russen moeten samen met het in Noord-Ierland winnende Portugal uitmaken wie zich rechtstreeks gaat plaatsen voor het WK van 2014. In Kazan was Rusland met 4-1 te sterk voor de bezoekers.

Het duel tussen de koploper en de nummer laatst van de groep werd voor rust al beslist in het voordeel van het team van bondscoach Fabio Capello. Grote man namens Rusland was Alexander Kokorin. De aanvaller van Dinamo Moskou opende na een minuut de score, terwijl hij tien minuten voor rust de marge op twee zette.

Kokorin, die onlangs samen met Igor Denisov en Yuri Zhirkov van FC Anzhi vertrok naar Dinamo, keerde in de tweede helft niet terug. De spits werd uit voorzorg gewisseld en vervangen door Aleksei Ionov.

In de tweede helft liep Rusland uit naar 4-1 door treffers van Alexander Kerzhakov en Alexander Samedov, terwijl RKC Waalwijk-aanvaller Aurélien Joachim scoorde namens Luxemburg.

De Russen, die de voorgaande kwalificatieduels met Noord-Ierland en Portugal (beiden 1-0) nog verloren, bezetten na zeven speelronden de tweede plaats met twee punten achterstand op Portugal, dat wel een wedstrijd meer speelde.