Espanyol degradeert na zinderende ontknoping tegen Valencia

Espanyol is zondag gedegradeerd uit La Liga. De club uit Barcelona lag lang op koers om te winnen van Valencia, maar kreeg in de extra tijd het deksel op de neus. Door de gelijkmaker in Mestalla werd een terugkeer naar het tweede niveau onafwendbaar.

Valencia
Valencia
2 - 2
Espanyol
Espanyol

Valencia deed de afgelopen weken goede zaken en verliet de degradatiezone, maar was door de nederlaag bij Real Mallorca nog niet uit de wind. Een verlies tegen Espanyol zou de degradatiezorgen doen terugkeren in Mestalla, waar Justin Kluivert in de basis stond. De thuisploeg nam met enig geluk de leiding. Keeper Fernando Pacheco liet de bal na een voorzet uit zijn handen glippen en zag Diego López de score openen.

Door de tussenstanden van dat moment was Espanyol virtueel gedegradeerd. Ondanks een overwicht van Valencia slaagden de bezoekers er wel in om gelijk te maken. César Montes kopte raak uit een voorzet van Leandro Cabrera. Vlak na rust werd het nog mooier voor Espanyol. Martin Braithwaite, bij het begin van de tweede helft ingevallen, tikte binnen nadat doelman Giorgi Mamardashvili de bal losliet.

Espanyol had zo waar het voor kwam, maar ging niet met de drie punten naar huis. Samuel Lino dompelde de bezoekers in rouw met de belangrijke 2-2 in de extra tijd. Daardoor daalde Espanyol na twee seizoenen af naar het tweede niveau.

UD Almería
UD Almería
0 - 0
Real Valladolid

Almería en Real Valladolid schoten weinig op met het doelpuntloze gelijkspel. Een van beide clubs had grotendeels uit de zorgen kunnen zijn, maar door de 0-0 moeten ze allebei nog vrezen. Almería noteerde de beste kansen, voor onder anderen Lazaro. Desondanks werd er, na een gelijk opgaande tweede helft, niet gescoord in Estadio de los Juegos Mediterráneos. Valladolid gaat daardoor de laatste speelronde als nummer achttien tegemoet en staat dus onder de streep.

Cádiz
Cádiz
1 - 0
Celta de Vigo

Cádiz deed juist uitstekende zaken door in eigen huis met 1-0 te winnen van concurrent Celta de Vigo. De club klom daardoor van plek zeventien naar dertien. Helemaal veilig is Cádiz nog niet, maar het vertrouwen richting speelronde 38 zal een stuk groter zijn. Rubén Sobrino werd na rust de matchwinner, nadat eerder een doelpunt van Choco Lozano werd afgekeurd vanwege buitenspel. Celta, met Renato Tapia en Jørgen Stand Larsen in de basis, had daar niet meer van terug.

Getafe
Getafe
2 - 1
Osasuna
Osasuna

Getafe boekte een knappe zege op nummer zeven Osasuna en zette zo een grote stap richting handhaving. Luis Milla en Jaime Mata maakten de openingstreffer van Chimy Avila goed en zorgden zo voor opluchting in de voorstad van Madrid. Getafe heeft met nog een wedstrijd te spelen twee punten meer dan nummer achttien Valladolid.