Eredivisie-debutant Witry met fraai doelpunt belangrijk in eerste AZ-zege

AZ heeft zondag bij SC Heerenveen de eerste zege geboekt in de Eredivisie. De Alkmaarse aankopen maakten het verschil: Vangelis Pavlidis en Eredivisie-debutant Aslak Witry scoorden. Het doelpunt van de Noorse back Witry was zeer fraai. Dani de Wit maakte in de slotfase de derde treffer.

sc Heerenveen
1 - 3
AZ
AZ

De eerste grote kans liet niet lang op zich wachten. Pavlidis omspeelde SC Heerenveen-doelman Erwin Mulder, maar schoot op de binnenkant van de paal. De bal kon vervolgens uit het strafschopgebied worden gehaald.

Henk Veerman liet zijn collega-spits zo'n tien minuten later zien hoe je wel een doelpunt maakt. AZ kreeg de bal in het strafschopgebied niet weg, waardoor Veerman van dichtbij raak kon koppen: 1-0. Pavlidis herhaalde dat kunstje drie minuten later na een afgeslagen hoekschop. Hij maakte met het hoofd zijn eerste AZ-doelpunt.

AZ kreeg voor rust twee kansen om de productie te verdubbelen. Maar Fredrik Midtsjø en Dani de Wit stuitten allebei op Mulder. In de tweede helft lukte het na vijf minuten wel op het net te vinden. Een vlot lopende aanval belandde via Pavlidis bij de nieuwe linksback Witry. De Eredivisie-debutant haalde op de rand van het zestienmetergebied uit en plaatste de bal op fraaie wijze in de linkerkruising: 1-2.

AZ-target Joey Veerman liet zich na ongeveer een uur positief zien. Na een uitstekende sliding veroverde hij de bal en stuurde hij Milan van Ewijk weg aan de rechterkant. De bal belandde uiteindelijk bij Siem de Jong, die uit de draai probeerde te scoren. Zijn schot miste kracht en ging bovendien naast het doel.

Dani de Wit maakte er in de slotfase 1-3 van. Hij schoot de bal na een voorzet van Tijjani Reijnders met de punt van zijn schoen in het doel. Er ging een uitstekende actie van Reijnders aan vooraf, die zich langs de zijlijn in een uitzichtsloze positie nog vrijspeelde en de bal panklaar legde voor De Wit.

De Alkmaarders pakken door de overwinning hun eerste punten. AZ speelde zondag in tegenstelling tot Heerenveen pas zijn tweede Eredivisie-wedstrijd. Heerenveen liep tegen zijn eerste nederlaag aan na twee overwinningen.