Enner Valencia, het Oranje-gevaar dat alleen in Turkije zijn superkrachten toont

Nederland krijgt in Qatar te maken met Enner Valencia, de spits van Ecuador die in eigen land al zo lang droogstaat en juist in Turkije de doelpunten aan elkaar rijgt.

1 - 1
Ecuador
Ecuador

Ecuador gaat gebukt onder een gebrek aan doelpunten. De laatste vijf interlands voor het WK in Qatar, waar Nederland een van de tegenstanders is in de groepsfase, leverden een schamele oogst op van welgeteld twee treffers. In november 2021 scoorde El Tri voor het laatst meer dan één keer in één wedstrijd. Chili, dat na dertien minuten met tien man verder moest, verloor het WK-kwalificatieduel uiteindelijk met 0-2.

De improductiviteit van Ecuador wordt mede toegeschreven aan de improductiviteit van Enner Valencia. De kritiek daalt de laatste weken neer op de 74-voudig international, die dankzij zijn 35 goals de topscorer aller tijden is. De 32-jarige spits had tegen Japan (0-0), de laatste test voor het WK, een strafschop onbenut gelaten en daarmee zijn periode bij El Tri zonder doelpunt uitgebreid tot 220 minuten.

De krachten van Superman, zoals zijn bijnaam luidt in eigen land, lijken in bij de nationale ploeg uitgewerkt. Maar opvallend genoeg is het de Ecuadoraanse international die dit seizoen furore maakt in Turkije als doelpuntenmachine.

Afgelopen zondag was hij de grote man bij Fenerbahçe. Mede dankzij zijn hattrick werd het spektakelstuk tegen Karagümrük met 5-4 gewonnen. De teller in de Süper Lig staat na zeven duels op tien treffers. Burak Yilmaz, toen in dienst van Trabzonspor, was in het seizoen 2011/12 de laatste die in de eerste zeven competitiewedstrijden tien keer scoorde.

Het gemiddelde van Valencia is dan ook meer dan uitstekend. Elke 51 minuten scoort hij, waarmee hij in Europa alleen Manchester City-fenomeen Erling Haaland voor zich moet dulden. De Ecuadoriaan is ook hard op weg zijn eigen record aan flarden te schieten. Voor het Mexicaanse Tigres UANL kwam hij in het seizoen 2017/18 tot vijftien competitietreffers. Valencia is op dit moment Superman voor zijn club en niet voor Oranje-opponent Ecuador.