Endrick over de hoge verwachtingen: 'Niemand wordt de nieuwe Pelé'

Reacties

Op de cover van de Braziliaanse versie van GQ, een magazine over herenmode en -lifestyle, is voor de nieuwste editie van het blad een jongen van zestien te vinden. Alleen niet zomaar een puber, het gaat hier om het Braziliaanse kindsterretje Endrick Felipe.

Endrick over de hoge verwachtingen: 'Niemand wordt de nieuwe Pelé'
© Pro Shots

Twintig miljoen
Zestien jaar. Dat houdt concreet in: Endrick was nog niet geboren toen Zinédine Zidane in een WK-finale spectaculair afscheid nam van het voetbal door Marco Materazzi te vellen met een ronduit imponerende kopstoot. Sindsdien ging het snel met de aanvaller. Hij is inmiddels vaste waarde bij Palmeiras en we weten zijn toekomst al: in 2024 trekt hij naar Spanje. Zijn idool Cristiano Ronaldo achterna: Endrick wordt speler van Real Madrid. Transfermarkt, een invloedrijke website, taxeert hem inmiddels op twintig miljoen euro, een unicum voor een jongen van zestien.

Braziliaanse media plakken nog sneller etiketten dan medewerkers van de Action. Endrick, een klein uitgevallen spits die als voetballer iets aan Ronaldo doet denken – de Braziliaan dan – moet op zijn piepjonge schouders inmiddels de vergelijking met de recent overleden Pelé meetorsen. Zoals iedere Braziliaan met talent en een plekje in de voorhoede. Ondraaglijk is het, en in een interview met GQ roept Endrick dan ook op om de hysteriemachine een standje lager te zetten.

TikTok
'Niemand hoeft medelijden met me te hebben, of me schouderklopjes te geven. Maar soms vraag ik me wel af: waarom richten zoveel media hun focus op mij? Soms gaat het te ver. 'Oh, hij is de nieuwe Pelé.' Man, niemand wordt de nieuwe Pelé, hij is de koning van het voetbal', aldus Endrick, wiens vader zijn doelpuntencompilaties al op YouTube zette toen hij pas twee turfjes hoog was. De jongeling heeft een mechanisme ontwikkeld om zijn hoofd koel te houden.

'Vroeger wist ik wel wat mensen over me schreven. Nu kijk ik nog wel filmpjes op TikTok, maar als ik mijn naam voorbij zie komen scroll ik gauw verder. Er verscheen recent zelfs een verhaal in de krant dat ik in therapie zit, een totale leugen. Ik kan het wel tegenspreken, maar dat wordt een dagtaak. Ik moet gewoon blijven werken bij Palmeiras, dat vraagt de trainer van me. Ik ben dezelfde volwassene als mijn ploeggenoten', aldus Endrick.

Vergelijkingen met Pelé zijn voorbarig en zelfs schadelijk, ook al heeft de jongeling een TikTok-trucje bedacht om zichzelf ietwat te beschermen. Het eind vorig jaar gestorven voetbalboegbeeld kent een in Brazilië nooit meer te evenaren populariteit, steunend op drie WK-titels. Maar dat deze Endrick een hele grote kan worden, daarover bestaat bij veel kenners nu eigenlijk al geen twijfel meer.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.