Emotioneel afscheid Benzema bij Real Madrid, Osasuna keert terug in Europa

Karim Benzema zwaaide zondag met een doelpunt af bij Real Madrid, dat tegen Athletic Bilbao niet verder kwam dan een gelijkspel. Omdat ook Atlético Madrid niet won, sluit De Koninklijke het seizoen in La Liga af als nummer twee. Osasuna keert voor het eerst sinds het seizoen 2006/07 terug op het Europese toneel.

Real Madrid
Real Madrid
1 - 1
Athletic de Bilbao

De ontmoeting tussen Real en Bilbao stond in het teken van het afscheid van Karim Benzema, die eerder op de dag bekendmaakte te vertrekken uit Madrid. Zijn afscheidsfeestje begon met een domper, want Toni Kroos veroorzaakte binnen tien minuten een strafschop. Thibaut Courtois keerde de inzet van Mikel Vesga en maakte zijn naam als penaltykiller waar. De Belg stopte vijf van de laatste tien penalty's.

Vlak na rust moest Courtois alsnog capituleren. Uit de rebound was het Ohian Sancet die Bilbao op voorsprong zette (0-1). In de jacht op de tweede plaats was het uitgerekend Benzema die opstond. Yuri Berchiche ging een duel met Vincícius Júnior te lomp aan en moest dat bekopen met een strafschop tegen. Benzema nam in de 72ste minuut plaats achter de bal, zorgde voor de gelijkmaker en fleurde op die manier zijn eigen afscheid op met een doelpunt (1-1).

Publiekswissel Benzema
Na de publiekswissel van Benzema, die Estadio Santiago Bernabéu dus definitief vaarwel zei, ging Real nog op zoek naar de zege. Die kwam er niet, wat betekende dat de tweede plaats uitgerekend kon worden overgenomen door stadgenoot Atlético.

Villarreal
Villarreal
2 - 2
Atlético Madrid

Atlético Madrid wist dat het moest winnen bij Villarreal om kans te maken op de tweede plaats. Nicolas Jackson maakte die missie een stuk moeilijker door in de negende minuut de score te openen namens de thuisploeg (1-1). Ángel Correa boog de wedstrijd vervolgens eigenhandig om. De behendige Argentijn scoorde twee keer op aangeven van Antoine Griezmann, die daarmee de eerste speler van Atlético werd met vijftien goals én vijftien assists in een seizoen (1-2).

Atlético leek op weg naar de winst, maar moest twintig minuten voor tijd afscheid nemen van Axel Witsel. De Belgische middenvelder moest inrukken met een rode kaart. Villarreal drong in de slotfase aan, kwam steeds dichter bij de gelijkmaker en slaagde daar uiteindelijk ook in. Jorge Pasqual sloeg in de 93ste minuut toe en voorkwam dat Atlético op de ranglijst Real voorbij stak. Los Colchoneros eindigen het seizoen als derde.

Osasuna
Osasuna
2 - 1
Girona
Girona

De strijd om de zevende plek en daarmee een ticket voor de voorronde van de Conference League beloofde enorm spannend te worden. Osasuna, Girona, Bilbao én Rayo Vallecano mochten op de slotdag nog hoop koesteren op een Europees avontuur. Het feest vond plaats in Estadio El Sadar, waar Osasuna zich voor het eerst in zestien jaar plaatste voor Europees voetbal. Met twee doelpunten was Ante Budimir de gevierde man. Reinier deed nog wat terug namens Girona, maar verder dan die treffer kwamen de bezoekers niet (2-1).