'Emir van Qatar onderzoekt of hij na PSG ook Man Utd kan overnemen'

Reacties

Sjeik Tamim Bin Hamad al-Thani, de emir van Qatar, laat onderzoeken of hij op termijn ook Manchester United over kan nemen. De eigenaar van Paris Saint-Germain heeft daar vijf miljard euro voor over, maar er zijn nog behoorlijk wat complicaties.

'Emir van Qatar onderzoekt of hij na PSG ook Man Utd kan overnemen'
© Pro Shots

Met dat nieuws kwam het Engelse kwaliteitsmedium The Guardian woensdag, terwijl eerder die dag The Daily Mail ook al nieuws van gelijke strekking bracht. Manchester United is nu in handen van de familie Glazer, maar zij hebben te kennen gegeven open te staan voor een verkoop van de club. Daar heeft Qatarese interesse gewekt.

In 2011 nam de emir van Qatar PSG over en dat kan de mogelijke koop van Manchester United in de weg staan. De reglementen van de UEFA schrijven namelijk voor dat clubs met dezelfde eigenaar niet tegen elkaar mogen spelen in competitieverband. Dat houdt in dat zij elkaar niet mogen treffen in de Champions League bijvoorbeeld.

Twee problemen voor de emir

Daarom wordt nu onderzocht wat de mogelijkheden zijn. Dat zou enerzijds kunnen betekenen dat de Qatari in gesprek gaan met de UEFA om de regelgeving aan te passen. Anderzijds wordt er ook gekeken naar een oplossing die de huidige reglementen omzeilt. Zo mogen Red Bull Salzburg en RB Leipzig bijvoorbeeld wel allebei meedoen aan de Champions League.

Dan doet zich nog een probleem voor in de eventuele overname van Manchester United. De Raine Group, die ook al toezicht hield tijdens de verkoop van Chelsea, is aangesteld als adviserend orgaan van Manchester United en zet in op een verkoopbedrag van 6,75 miljard euro. De Emir zelf is van mening dat de club vijf miljard waard is, waardoor er nog een groot verschil is tussen vraag en aanbod.

Amnesty International spreekt zich uit

Ook Amnesty International heeft al lucht gekregen van de geruchten en heeft gereageerd op de mogelijke nieuwe eigenaar van Manchester United. 'Het is zeer aannemelijk dat de regering van Qatar een bod gaat uitbrengen om het land weer een nieuwe blitse uitstraling te geven', zei directeur Peter Frankental tegenover The Guardian.

'Het is achttien maanden geleden sinds de controversiële Saoedische overname van Newcastle United. Dit bod zal de Premier League opnieuw wakker schudden over de noodzaak van het veranderen van de eigendomsregels van clubs. Dat is nodig om de mensenrechten te waarborgen.'

Mocht het toch tot een overname komen, kan Erik ten Hag de transfermarkt op met een flink gevulde portemonnee. The Daily Mail schrijft dat de Qatari Manchester United door middel van financiële steun weer terug aan de top willen krijgen. Eerder gaf miljardair Sir Jim Ratcliffe al aan dat hij met zijn bedrijf Ineos in de race was om Manchester United over te nemen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.