Groen licht voor spraakmakende overname Newcastle United

Reacties

Newcastle United staat aan de vooravond van een nieuw hoofdstuk in haar historie. De club valt definitief in handen van een Saoedisch investeringsfonds. Het consortium, dat een duizelingwekkende waarde van 367 miljard euro vertegenwoordigt, neemt het aandelenpakket voor zo'n 350 miljoen euro over van de verguisde Mike Ashley.

Groen licht voor spraakmakende overname Newcastle United
© Pro Shots

In Engelse media wordt gesproken over 'de meest spraakmakende overname in het Engelse voetbal ooit'. Prins Mohammed bin Salman wil Newcastle United gebruiken om te laten zien dat Saoedi-Arabië waar dan ook toonaangevend kan zijn. De leiding komt in eerste instantie in handen van de Britse zakenvrouw Amanda Staveley, die sjeik Mansour als adviseur bijstond tijdens de overname van Manchester City door de Abu Dhabi United Group in 2008.

De overname volgt op het nieuws dat Saoedi-Arabië het vierjarige verbod op tv-zender beIN Sports heeft opgeheven. Dat betekent dat wedstrijden uit de Premier League niet langer illegaal op BeoutQ worden uitgezonden. Het ontzeggen van de piratenzender was niet de enige sleutel voor de deal, die al in maart vorig jaar op tafel kwam. De organisatie van de Premier League eiste dat de Saoedische staat niet betrokken zou worden bij de dagelijkse gang van zaken in Newcastle. De deal is bij Amnnesty International, dat zich al lange tijd stevig verzet tegen de Saoedisch inmenging, hoe dan ook in het verkeerde keelgat geschoten.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Gejuich
Het Saoedische consortium krijgt 80% van de aandelen in handen, 10% gaat naar de projectontwikkelaars Simon en David Reuben en de resterende 10% naar PCP Capital Partners van Staveley. Daartegenover staat het vertrek van Ashley, dat bij de achterban van Newcastle United ongetwijfeld met gejuich wordt ontvangen. De 57-jarige miljardair presenteerde zich bij zijn entree in 2007 als een van the Lads, maar wordt vanwege zijn extreem zuinige beleid inmiddels al jarenlang verketterd. 

De overname heeft op sportief vlak naar alle waarschijnlijkheid grote gevolgen voor Steve Bruce. De manager volgde in de zomer van 2019 Rafaël Benítez op, maar heeft The Geordies geen moment voor zich kunnen winnen. De resultaten geven daar ook weinig aanleiding voor. The Magpies bezetten na zeven speelronden de negentiende plaats en wachten nog altijd op de eerste competitiezege.

Conte, Howe of Zidane
Een van de eerste taken van de nieuwe leiding wordt waarschijnlijk het ontslaan van Bruce. Onder anderen Antonio Conte, Eddie Howe en Zinedine Zidane worden genoemd als zijn mogelijke opvolgers. Welke (grote) naam ook wordt gestrikt: bij de supporters van Newcastle United is het dromen over een aanval op de Engelse top definitief begonnen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.