Ellende FC Twente houdt aan: Maher de schlemiel bij zege Heracles

Heracles Almelo heeft FC Twente vrijdagavond nog dieper in de degradatieproblemen gedrukt. De ploeg van John Stegeman kwam terug van een achterstand en greep vervolgens de volle buit: 2-1.

Dat er bij deze derby grote belangen op het spel stonden, werd al vliegensvlug duidelijk. Al binnen veertien seconden had Adam Maher een gele kaart te pakken na een grove charge op Jamiro Monteiro. De middenvelder pakte hiermee de snelste gele kaart van het huidige Eredivisie-seizoen. Vanuit die vrije trap kwam ook direct gevaar voor de thuisploeg. Brandley Kuwas loste een afstandspegel, maar Joël Drommel trad adequaat op.

Heracles nam in de eerste helft meer het initiatief, maar tot levensgrote kansen leidde het zeker niet. Een knal van Kuwas verdween naast het doel van FC Twente en aan de andere zijde testte Maher Heracles-doelman Bram Castro met een afstandsschot. De ploegen zochten na een weinig sensationele eerste helft de kleedkamers op met een 0-0 stand.

Waar het vuurwerk in de eerste helft uitbleef, viel het eerste doelpunt snel na de pauze. FC Twente kwam er razendsnel uit en toonde zich uiterst efficiënt. Tom Boere legde de bal terug op Danny Holla. De middenvelder had vervolgens oog voor de vrijstaande Adnane Tighadouini, die de openingstreffer tegen de touwen schoot: 0-1.

FC Twente viert de openingstreffer.

Lang konden de Tukkers niet genieten van de voorsprong. Zeven minuten later trok de formatie van Stegeman de stand namelijk alweer gelijk. De aanval begon bij een fraaie pass van Kuwas, waarna Kristoffer Peterson de bal uiteindelijk binnentikte: 1-1. Heracles probeerde direct na de gelijkmaker door te drukken, maar een poging van Kuwas werd in de korte hoek gepakt door Twente-keeper Drommel.

FC Twente had een levensgrote kans om vervolgens weer de leiding te grijpen. Fredrik Jensen ontsnapte aan zijn bewaking, maar leverde vervolgens vanuit kansrijke positie een matig schot af. De Fin had ook de mogelijkheid om de bal breed te leggen op Boere.

Na de grote kans van de bezoekers, nam Heracles voor het eerst op de avond de leiding. Uit een corner kopte Robin Pröpper op het vijandige doel. Maher probeerde de inzet van de verdediger nog van de lijn te halen, maar via het hoofd van de middenvelder en de onderkant van de lat verdween de bal in het doel. In de slotfase scoorden de ploegen niet meer. Ook het inbrengen van stormram Jos Hooiveld leverde voor FC Twente niet het gewenste resultaat op.

Groot feest bij Heracles na de 2-1 tegen FC Twente.

Na de nederlaag waart het degradatiespook nog altijd rond bij FC Twente. Sinds Gertjan Verbeek eind oktober het stokje overnam van René Hake pakten de Tukkers slechts negen punten. Zaterdagavond staat in de Eredivisie de degradatiekraker tussen Roda JC Kerkrade en Sparta Rotterdam op het programma. Dit duel is van groot belang voor de Tukkers. Twente heeft namelijk evenveel punten als Sparta (18) en slechts één punt meer dan hekkensluiter Roda. Heracles bezet na de zege de negende plaats in de Eredivisie.

In de komende weken neemt FC Twente het op tegen Willem II en VVV-Venlo. Heracles wacht duels met Vitesse en SC Heerenveen.