Eerste verlies Dortmund, Augsburg op pijnbank bij Schalke

Met invaller Roel Brouwers versloeg Borussia Mönchengladbach koploper Borussia Dortmund (2-0). Schalke 04 heeft na een rode kaart voor Ragnar Klavan (ex-AZ) eenvoudig afgerekend met het FC Augsburg van Paul Verhaegh. Eljero Elia pakte met Werder Bremen opnieuw een punt. Eintracht Braunschweig boekte een gevoelige zege.

Borussia Mönchengladbach – Borussia Dortmund 2-0
Koploper Borussia Dortmund heeft op bezoek bij Borussia Mönchengladbach een 2-0 nederlaag geleden. Bij de thuisploeg begonnen Luuk de Jong en Roel Brouwers op de bank. Laatstgenoemde mocht na 56 minuten invallen van trainer Lucien Favre.

Dortmund speelde aanvallend, maar kon de defensie van Die Fohlen niet uiteen splijten. Na ruim een uur spelen was Pierre-Emerick Aubameyang het dichtst bij de openingstreffer, maar op aangeven van Robert Lewandowski raakte hij de lat.

Tien minuten voor tijd nam de wedstrijd een beslissende wending, toen Mats Hummels binnen het strafschopgebied Havard Nordtveit onderuit haalde. Spits Max Kruse (foto) benutte de penalty en Raffael besliste het duel vijf minuten later, door de 2-0 te maken. Die achterstand konden de bezoekers met tien man niet meer ongedaan maken.

Voor Dortmund betekende dat de eerste nederlaag in de Bundesliga. In de voorgaande zeven competitiewedstrijden werd er slechts gelijkgespeeld bij 1. FC Nürnberg.

Schalke 04 – FC Augsburg 4-1
Een kwartier mocht FC Augsburg – waar aanvoerder Paul Verhaegh negentig minuten speelde – hopen op een goed resultaat bij Schalke 04. Een rode kaart voor Ragnar Klavan – die voorheen onder meer bij AZ en Heracles Almelo speelde - en de daaropvolgende strafschop maakte na zestien minuten een eind aan de aspiraties van Augsburg.

De bezoekers hadden na tien minuten nog brutaal de leiding genomen. Een voorzet van Matthias Ostrzolek werd schitterend afgemaakt door Sascha Mölders, die vallend de bal subtiel in de bovenhoek tikte. Vijf minuten later trok Klavan echter Ádam Szalai omver in het strafschopgebied. De verdediger van Augsburg moest met een rode kaart eraf en de penalty werd benut door Kevin-Prince Boateng.

Na een klein halfuur nam Schalke ook de leiding. Atsuto Uchida legde goed breed op Szalai (foto boven), die simpel kon binnentikken. Diezelfde Hongaarse spits maakte dertien minuten voor tijd de 3-1, door een voorzet van Dennis Aogo binnen te glijden. Max Meyer bepaalde drie minuten voor tijd de eindstand op 4-1. Dankzij de overwinning is Schalke nu vier wedstrijden ongeslagen. Midweeks werd er in de Champions League met 1-0 gewonnen bij FC Basel.

VfB Stuttgart – Werder Bremen 1-1
Op jacht naar de vierde overwinning in vijf wedstrijden schoot VfB Stuttgart sterk uit de startblokken tegen het langzaam weer opkrabbelende Werder Bremen van Eljero Elia. De 26-jarige vleugelspits scoorde vorige week nog twee keer tegen 1. FC Nürnberg (3-3), maar kon zich ditmaal niet positief onderscheiden voor Werder.

Na het vroege doelpunt van Stuttgart, voor wie Martin Harník bij de tweede paal ongehinderd de score kon openen in de zesde minuut, mocht Werder van geluk spreken dat het nog voor rust op 1-1 kwam. Stuttgart was de betere ploeg, maar moest ondanks het overwicht toestaan dat Nils Petersen in de 37ste minuut gelijk kon maken op aangeven van Zlatko Junuzovic.

Hoewel Stuttgart, onder meer door slecht uitverdedigen van Elia, nog meerdere kansen kreeg op de overwinning, hield Werder Bremen het in de Mercedes-Benz-Arena op 1-1. Daardoor bleef de ploeg van trainer Robin Dutt voor de derde keer op rij ongeslagen. Stuttgart verloor al zes duels niet, maar door het tweede gelijkspel in drie speelronden moet het Werder wel naast zich dulden op de ranglijst. Beide clubs hebben elf punten.

VfL Wolfsburg – Eintracht Braunschweig 0-2
Zonder de nog altijd geblesseerde Bas Dost kreeg VfL Wolfsburg in de Niedersachsen-Derby de twijfelachtige eer om dit seizoen de eerste club te worden die een wedstrijd heeft verloren van het gepromoveerde Eintracht Braunschweig.

Omdat Karim Bellarabi (rechts, foto onder) na voorbereidend werk van Norman Theuerklauf, Orhan Ademi en Mirko Boland voor open doel kon binnenschuiven, nam de club van trainer Thorsten Lieberknecht ondanks legio mogelijkheden voor Wolfsburg vooralsnog afstand van de laatste plaats in de Bundesliga.

Dankzij invaller Dominick Kumbela werd het leed voor Wolfsburg vier minuten voor tijd zelfs nog groter. Die Wölfe vinden zichzelf na de tweede opeenvolgende nederlaag (vorige week was Bayern München met 1-0 te sterk) en alweer het vijfde verlies van deze jaargang terug op de twaalfde plaats met negen punten.