Een van de vele voorbeelden: FIFA als reddingsboei voor Seedorf en Kluivert

Reacties

Steeds vaker moet de FIFA zich buigen over arbeidsconflicten. In de afgelopen anderhalf jaar werden 625 geldruzies uitgevochten voor de geschillencommissie van de wereldvoetbalbond. Voetbal International nam ze allemaal door en bracht in kaart in welke landen spelers het meeste risico lopen op een conflict. Turkije voert de ranglijst aan met 88 zaken, gevolgd door Saoedi-Arabië, Roemenië, China en Cyprus.

Een van de vele voorbeelden: FIFA als reddingsboei voor Seedorf en Kluivert

In de onderzoeksperiode raakten twaalf Nederlanders verzeild in een conflict waarover de FIFA uiteindelijk een uitspraak moest doen. Elf landgenoten stapten zelf naar de FIFA, in één geval werd een speler aangeklaagd door een club. Bij deze zaken stond in totaal 6,47 miljoen euro op het spel. Het ging onder anderen om Patrick Kluivert en Clarence Seedorf die een bijzonder contract tekenden bij Kameroen.

Ze werden als bondscoaches gefinancierd door de regering van Kameroen. Seedorf tekende voor 800 duizend euro netto en in de jaren erna zou het salaris stijgen naar 950 duizend. Kluivert kreeg ongeveer een derde van dat bedrag. Bovendien had Seedorf naast een paar business class-vliegretours, een gratis telefoon en een bankpas met drieduizend euro budget per maand, ook recht op een 4x4-wagen van hoge kwaliteit met een Engels sprekende chauffeur die tevens als bodyguard moest kunnen fungeren.

Bij de presentatie in 2018 werd gerept over een contract tot 2022. Wat niemand erbij vertelde: Kameroen kon de verbintenis in ruil voor vier maandsalarissen verbreken als het duo de ploeg in het eerste jaar niet direct naar de finale om de Afrika Cup loodste. Gezien die nogal pittige opdracht stonden ze al vrijwel meteen met één been buiten.

Al snel was het feest voorbij, toen De Ontembare Leeuwen tijdens de eindronde in de achtste finale onderuitgingen tegen Nigeria. 'De uitschakeling was te danken aan de onbekwaamheid van de trainer', aldus de minister van Sport. Kameroen zette alle betalingen stop en beriep zich op het ingebouwde evaluatiemoment, waardoor Seedorf en Kluivert meteen konden worden geloosd.

De Afrikanen weigerden echter de afgesproken afkoopsom neer te tellen. Het Nederlandse duo stapte daarom naar de FIFA, die met afkeuring reageerde op de overeenkomst. Een finale eisen op zo'n sterk bezet toernooi is onrealistisch en een ongeldige reden voor contractbreuk, aldus de wereldvoetbalbond. Seedorf en Kluivert eisten echter niet hun baan terug, maar alleen de vertrekpremie. Afgelopen seizoen werd hun claim door de FIFA toegewezen. Hun toelage kwam neer op 449 duizend euro; 316 duizend voor Seedorf en 133 duizend voor Kluivert.

Het verzoek van laatstgenoemde om extra geld vanwege imagoschade werd afgewezen.

Voor alle uitslagen en de ranglijst van Nederlanders die de hoogste bedragen claimden lees je VI PRO of het magazine.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Kameroen
Meer over Kameroen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.