Duitsland bezorgt Brazilië voetbaltrauma voor het leven

Duitsland heeft zich op ontzagwekkende wijze geplaatst voor de finale van het WK. In Belo Horizonte beulde Die Mannschaft het radeloze gastland Brazilië af: 1-7.

Bij Brazilië stond de voorbereiding op het duel bijna volledig in het teken van de spelers die niet meededen. De commotie over de absentie van Thiago Silva (geschorst) en met name de aan zijn rug geblesseerde Neymar nam bijna zelfs groteske vormen aan in het gastland. Al vroeg in de wedstrijd bleek waarom. David Luiz, die de aanvoerdersband over had genomen van Thiago Silva, beging een kapitale dekkingsfout bij een corner van Toni Kroos, waardoor Thomas Müller al in de elfde minuut scoorde en daarmee het volgepakte Estádio Minerão stil kreeg.

Marcelo, die enorm in de fout ging bij de 0-2, wordt overmeesterd door schaamte.

Daarmee tekende zich al vroeg in de wedstrijd een rampzalig scenario af voor Brazilië. De Seleção trok direct met man en macht ten aanval, maar kreeg halverwege de eerste helft weer een mokerslag. Na voorbereidend werk van Müller maakte Miroslav Klose in twee instanties de 0-2. Met dat doelpunt, zijn zestiende op het WK, kroonde de spits zich tot WK-topscorer aller tijden.

Daarmee stond Brazilië al vrijwel voor een onmogelijke opgave, maar de doelpunten van Müller en Klose bleken slechts de opmaat naar een vernedering van ongekende proporties. Twee minuten na de goal van Klose schoot Kroos de 0-3 tegen de touwen. Een minuut daarna nam Sami Khedira de bal over na een fout van Fernandinho, waarna hij de bal aflegde op de meegelopen Kroos, die afrondde: 0-4. Drie minuten later, dus nog binnen het halfuur, denderden de Duitsers weer over de armzalige en wanhopige defensie van Brazilië heen. Op aangeven van Mesut Özil haalde Khedira de trekker over: 0-5.

Fred had tussen de 23ste en 29ste minuut vier balcontacten. Elke keer betrof het de aftrap.

Met de halverwege al zekere nederlaag zag Brazilië een einde komen aan een indrukwekkende reeks, want sinds 1975 had het land geen competitieve thuiswedstrijd verloren. Daarmee konden alle bespiegelingen de prullenbak in. Duitsland heerste en blaakte van het zelfvertrouwen en vond in Brazilië een lamgeslagen en gefrustreerde tegenstander. Het grootste gevaar voor Die Mannschaft zat hem daardoor in de onbesuisde overtredingen van Brazilianen, die na het klinken van het rustsignaal op een massaal fluitconcert werden getrakteerd. Daar bleef het niet bij, want ook braken er in en rond het stadion rellen uit.

In het begin van de tweede helft oogde Duitsland gemakzuchtig, waardoor het in een tijdsbestek van zeven minuten vier honderdprocentkansen weggaf. Doelman Manuel Neuer was ook bij een 0-5 voorsprong niet bereid cadeautjes uit te delen en pareerde inzetten van Oscar en Paulinho. De Braziliaanse storm ging daarna liggen en Duitsland zag kans de controle over te nemen.

Luiz Felipe Scolari kan zijn ogen niet geloven.

Dat de Braziliaanse defensie nog steeds zo lek als een mandje was, demonstreerde Duitsland in de 69ste minuut. Philipp Lahm kreeg op rechts alle ruimte voor het geven van een voorzet en bereikte invaller André Schürrle, die koel afrondde: 0-6. De mooiste treffer van de avond moest toen nog komen. In de 79ste minuut schoot Schürrle de bal na een flitsende aanval hoog achter Júlio César: 0-7. Daarmee werd de grootste nederlaag die Brazilië ooit leed - in 1920 was Uruguay met 6-0 te sterk - uitgerekend in eigen land in de halve finale van het WK overtroffen. De treffer van Oscar in de negentigste minuut veranderde hier niets aan.

Door de majestueuze overwinning kan Duitsland vol zelfvertrouwen toeleven naar de finale van zondagavond 21.00 uur. Van een favorietenrol in de eindstrijd is Die Mannschaft, of Nederland of Argentinië nu de tegenstander is, in elk geval al verzekerd. Het ergste voor Brazilië is misschien nog wel dat het WK nog niet voorbij is. Zaterdag speelt het land om de derde plaats in hoofdstad Brasília. Ongeacht de uitslag van dat duel heeft Brazilië na vandaag namelijk een voetbaltrauma voor het leven.

Volg het WK in Brazilië met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.