Droomstart geeft Inter goede papieren tegen machteloos Milan

Internazionale heeft woensdagavond een grote stap gezet richting de Champions League-finale. Tegen AC Milan waren de eerste elf minuten voldoende om de rivaal op een flinke achterstand te zetten.

AC Milan
AC Milan
0 - 2
Internazionale

Het was voor het eerst sinds 12 april 2005 dat Milan en Inter tegenover elkaar stonden in de Champions League. Toentertijd werd er gespeeld in de kwartfinale en eindigde het duel voortijdig. Fans van Inter gooiden vuurwerk op het veld en raakten doelman Dida van Milan, daarna werd de wedstrijd definitief gestaakt. Via een reglementaire overwinning ging Milan naar de halve finale, waarin tegen PSV werd gespeeld en gewonnen. In de finale ging Milan onderuit tegen Liverpool.

Ook woensdag was er vuurwerk aan de kant van Inter, maar ditmaal kwam het van de spelers. Binnen elf minuten stond het 0-2, met Edin Dzeko en Henrikh Mkhitaryan als rappe doelpuntenmakers (zie video's onderaan). Tot overmaat van ramp raakte Milan vervolgens ook Ismaël Bennacer kwijt, die in de vorige ronde nog zo belangrijk was geweest met een doelpunt tegen Napoli.

Bennacer verliet met een blessure het veld en meldde zich zo in de toch al zo volle ziekenboeg van Milan. Ook sterspeler Rafael Leão was er bijvoorbeeld niet bij woensdagavond. Zonder zijn ingevingen creëerde Milan bijzonder weinig. In de eerste helft kreeg de club zelfs geen enkele poging tussen de palen. Inter was dus een stuk gevaarlijker en had op 0-3 kunnen komen, ware het niet dat de scheidsrechter via de VAR een streep zette door een aan Lautaro Martínez gegeven strafschop.

In de tweede helft kreeg Milan zowaar kansen, toch was een van de beste mogelijkheden voor de Nerazzurri. Dzeko kwam één op één met Mike Maignan, maar de Franse goalie voorkwam erger. Aan de andere kant raakte Sandro Tonali de buitenkant van de paal, waardoor Onana weer de nul hield. Voor de zevende keer in dit Champions League-seizoen kreeg de ex-Ajacied geen goal tegen, de weg naar de finale ligt door de 0-2 overwinning open.

Volgende week treffen Milan en Inter, waar Denzel Dumfries de hele wedstrijd speelde en Stefan de Vrij inviel, elkaar weer. Inter kan dan zijn goede uitgangspositie verzilveren om de eerste finaleplek in de Champions League sinds 2010 te pakken.