Douvikas pakt topscorerstitel tegen Emmen, Sparta droogt Groningen af

FC Utrecht gaat de play-offs om Europees voetbal in met een zege op FC Emmen: 3-2. In de Domstad ging het overigens maar om een ding en dat was Tasos Douvikas de Willy van der Kuijlen-trofee bezorgen. Daar slaagden de Utrechters - al moet hij de eer delen met PSV'er Xaxi Simons - in.

FC Utrecht
FC Utrecht
3 - 2
FC Emmen
FC Emmen

Mike van der Hoorn bracht de thuisploeg in de tweede minuut al op voorsprong door een voorzet van Jens Toornstra binnen te koppen, maar FC Utrecht hielp de Drentenaren daarna aan de gelijkmaker. Nick Viergever werkte een teruggetrokken bal van Mike te Wierik achter zijn eigen doelman.

In de Galgenwaard waren daarna alle ogen gericht op Douvikas, die 54 minuten moest wachten op zijn negentiende treffer van het seizoen. Hij zette FC Utrecht met een intikker op een 2-1 voorsprong. Nadat Diemers een rebound na een schot van Jari Vlak binnenkopte (2-2), maakte Viergever zijn eigen doelpunt goed door een corner van Othmane Boussaid snoeihard binnen te koppen: 3-2.

Uiteindelijk trok FC Utrecht de zege met tien man - doordat Van der Hoorn bij een 2-2 tussenstand de rode kaart kreeg voorgehouden - over de streep. Komende week staat de ontmoeting met Sparta, dat een plek hoger eindigde in de Eredivisie, in de play-offs om Europees voetbal op het programma.

Excelsior

Het duel tussen FC Volendam en Excelsior, die voorafgaand aan de laatste speelronde al wisten dat ze ook volgend seizoen in de Eredivisie actief zijn, is een prooi geworden voor de thuisploeg: 3-2.

Daryl van Mieghem opende de score door met links diagonaal raak te schieten. Daarna was er een flater van jewelste van Stijn van Gassel te zien. De dit seizoen veelal bewierookte doelman sloeg een corner in zijn eigen doel. Nog voor er een half uur gespeeld was, werd het ook nog 3-0 voor de Volendammers. Francesco Antonucci schoot vanaf randje zestien heerlijk raak in de bovenhoek.

In de tweede helft werd Excelsior, dat midweeks op Ibiza vertoefde, eindelijk wakker. Eerst maakte Lazaros Lamprou de 3-1, de eerste uitgoal van de Rotterdammers in 2023, en even later schoot Nikolas Agrafiotis in twee instanties raak. Vlak voor tijd kregen de Kralingers nog een strafschop, maar Reda Kharchouch miste. De rebound werd binnengewerkt door Agrafiotis. Helaas voor Excelsior werd de goal afgekeurd vanwege te vroeg inlopen.

FC Volendam Nederland

Excelsior Nederland

FC Groningen
0 - 5
Sparta Rotterdam

Voor FC Groningen eindigde een rampseizoen zondag in stijl. De ploeg die volgend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie actief is, sloot af met een thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam, dat voor zondag vooral de doelstelling had om iedereen heel te houden voor de naderende play-offs. Het duel werd gespeeld in een lege Euroborg, vanwege de vele supportersproblemen van de afgelopen weken in Groningen, en werd zeer eenvoudig gewonnen door de simpelweg sterkere bezoekers.

Na een vlakke openingsfase ging het na ruim twintig minuten mis voor Groningen. Nordin Musampa haalde de doorgebroken Dirk Abels naar de grond en kreeg daarvoor een directe rode kaart. De vrije trap die volgde leverde ook nog eens de voorsprong voor Sparta op: Jonathan De Guzmán schoot prachtig raak. Na Tonny van Ede, Michel Breuer en Wim Suurbier werd de 35-jarige De Guzmán daarmee een van de oudste doelpuntenmakers ooit van Sparta in de Eredivisie.

In de tweede helft, die Sparta begon zonder de met een hoofdblessure uitgevallen Bart Vriends, was het eenrichtingsverkeer naar het doel van Jan de Boer. Hij had nog een paar goede reddingen in huis, en Younes Namli raakte de lat, maar kon een afstraffing toch niet voorkomen. Invaller Koki Saito schoot op aangeven van Tobias Lauritsen de 0-2 binnen, Arno Verschueren was met een volley goed voor de 0-3, Lauritsen verzorgde na een halve redding van De Boer op een schot van Verschueren de 0-4 en Vito van Crooij maakte uit een penalty de 0-5. Zo boekte Sparta zijn grootste zege van dit seizoen en kan het met een goed gevoel toeleven naar FC Utrecht-uit, in de play-offs.

FC Groningen Nederland

Sparta Rotterdam Nederland

Fortuna Sittard
1 - 1
N.E.C.
N.E.C.

Het duel om des keizers baard tussen Fortuna Sittard en NEC verdiende geen winnaar en die kwam er dan ook niet: 1-1. Landry Dimata stuurde in de tweede helft vanaf de strafschopstip Ivor Pandur de verkeerde kant op. Diep in blessuretijd mocht ook Fortuna Sittard vanaf elf meter aanleggen. Paul Gladon bezorgde trainer Julio Velasquez bij zijn afscheid in Limburg een punt: 1-1.