Dortmund terug in de top met beste competitiestart ooit

Na de 5-0 thuiszege op 1. FC Kaiserslautern van woensdagavond bezet Borussia Dortmund achter het verrassende FSV Mainz 05 de tweede plaats op de ranglijst in de Bundesliga. De ploeg van de bevlogen trainer Jürgen Klopp boekte zijn vierde overwinning op rij en realiseerde zo de beste competitiestart uit de clubhistorie.

Dortmund terug in de top met beste competitiestart ooit

Ook in de seizoenen 1996/97, 2000/01 en 2001/02 begon BVB met twaalf punten uit de eerste vijf wedstrijden aan het Bundesliga-seizoen, maar in die jaargangen was het doelsaldo niet zo goed als nu. Met dertien treffers is Dortmund voorlopig de productiefste ploeg in de Duitse topklasse en met vier tegengoals heeft de club net als Mainz en Bayern München de beste defensie.

Duitse media zijn vol lof over het spel van Dortmund, dat dit seizoen gekenmerkt wordt door vlot combinatiespel en frisse aanvalsdrang, in de kranten ook wel Volgass-fussball genoemd. Trainer Klopp blijft nuchter onder de koppositie van zijn ploeg, die zich dit seizoen ook in de Europa League al manifesteerde met een 4-3 zege bij Karpaty Lyiv. 'Ik heb er totaal geen moeite dat we in de media nu worden gestempeld als topploeg', reageert Klopp daags na het duel met Kaiserslautern in de regionale media. 'Die typering is helemaal niet zo problematisch als het klinkt. Ons voordeel nu is dat we helemaal geen tijd hebben om ons gek te laten maken. De wedstrijden volgen elkaar in rap tempo op. Maar dat neemt niet weg dat we deze vorm zo lang mogelijk willen vasthouden. Dat is in deze situatie vooral mijn taak als trainer.'

Twee spelers steken in het begin van dit seizoen met kop en schouders boven hun ploeggenoten uit: Lucas Barrios en Nuri Sahin. De Argentijns-Paraguayaanse spits Barrios was deze jaargang al goed voor acht doelpunten in negen officiële wedstrijden voor BVB: hij scoorde tot dusverre drie keer in de Bundesliga, één keer in het bekertoernooi en vier keer in Europees verband.

Middenvelder Sahin, in het seizoen 2007/08 nog in de Eredivisie actief voor Feyenoord, is de grote roerganger bij Borussia. Woensdagavond was de 22-jarige Turk opnieuw de beste man op het veld. Hij is de drijvende kracht achter het aanvalsspel.

Klopp: 'Nuri onderscheidde zich tegen Kaiserslautern inderdaad van de rest. We zijn blij voor hem dat hij zich ook langzaam maar zeker bij de Turkse nationale ploeg laat zien. We zullen bondscoach Guus Hiddink dan ook zeker een dvd'tje van de wedstrijd opsturen.'(Ramon Min)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen