'Bomber' Barrios doet oude tijden herleven in Dortmund

Lucas Ramon Barrios is bij Borussia Dortmund bezig aan een uiterst productief seizoen. De in Argentinië geboren spits maakte in 32 optredens achttien doelpunten. In Dortmund is men razend enthousiast: La Pantera (De Panter) is dé nieuwe superster van Die Borussen.

'Bomber' Barrios doet oude tijden herleven in Dortmund

De 25-jarige Barrios verruilde in 2009 het Chileense Colo Colo voor Borussia Dortmund. Waar Zuid-Amerikaanse spelers nog wel eens moeite hebben om zich aan te passen aan de Europese leefstijl, had de geboren Argentijn daar absoluut geen moeite mee. In zijn eerste seizoen ontpopt hij zich tot de nieuwe aanvalsleider van Dortmund.

De scoringsdrift van Barrios leidde Dortmund voorlopig naar de vijfde plek in de Bundesliga. Met die klassering is de roemruchte club verzekerd van Europa League-voetbal. Kwalificatie voor de Champions League lijkt een utopie. Werder Bremen heeft met nog slechts één duel te gaan drie punten meer én een beter doelsaldo. Voor het eerst sinds acht jaar – toen Marcio Amoroso met achttien doelpunten topscorer werd van de Bundesliga – meldt een Dortmund-aanvaller zich in de bovenste regionen van het Torjäger-klassement. Al lijkt die eretitel naar Edin Dzeko (Werder Bremen) of Stefan Kiessling (Bayer Leverkusen) te gaan. Beiden maakten drie doelpunten meer dan Barrios.

Barrios heeft overigens weinig tijd om na te genieten van zijn succesvolle eerste seizoen in Duitsland. De spits geeft namelijk acte de présence op het WK in Zuid-Afrika. Barrios behoort niet tot de selectie van Argentinië, maar gaat voor Paraguay uitkomen. De clubtopscorer van Borussia heeft een Paraguayaanse moeder en vroeg met succes een paspoort voor zijn nieuwe voetballand aan.

Bondscoach Gerardo Martino is verguld met de kwaliteitsinjectie van zijn selectie. 'Niemand kan twijfelen aan de kwaliteiten van Barrios.' Italië, Nieuw-Zeeland en Slowakije zijn gewaarschuwd. Paraguay beschikt sinds kort over een topspits.

Ook in Duitsland is men vol lof over de Argentijnse spits. Bild maakte een rondje (zie onderstaand) langs de Dortmund-iconen uit het rijke verleden. 'Barrios is een fenomeen; vergelijkbaar met Gerd Müller.' De laatste, in de jaren zeventig spits van Bayern München en het Duitse nationale elftal, wordt in Duitsland nog altijd 'Der Bomber' genoemd.

Frank Mill – 47-187*'Barrios is de beste spits die Borussia de laatste 25 jaar heeft gehad én de beste aankoop sinds tijden. Hij ziet precies waar de bal gaat vallen.'

Marcio Amoroso 28-59'Hij heeft alles wat een échte doelpuntenmaker nodig heeft.'

Stéphane Chapuisat 102-218'Dit is slechts het begin. Op het WK wordt hij nog beter en zal hij belangrijk zijn voor Paraguay.'

Friedhelm Konietzka 121-163'Barrios is een fenomeen; vergelijkbaar met Gerd Müller.'

Manfred Burgsmüller 135-224'Wie in zijn eerste seizoen direct achttien keer scoort, is zeer succesvol en toont aan hongerig te zijn naar doelpunten.'

Nobby Dickel 40-90 (is nu de stadionspeaker van Dortmund)'Lucas heeft een ontembare wil. Als hij niet scoort, beschouwt hij zijn optreden als waardeloos. Hij is altijd op zoek naar dat ene vinkje.'

* Het eerste getal is het aantal gemaakte Bundesliga-treffers, het tweede getal geeft het aantal duels weer dat de desbetreffende speler daarvoor nodig had.

(Tim Tempelaars)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen