Dortmund-leiding stelt ultimatum voor bekritiseerde Favre

Reacties

Lucien Favre krijgt vooralsnog het vertrouwen bij Borussia Dortmund, maar de clubleiding eist 'aanzienlijke veranderingen' als de Zwitser woensdag met zijn elftal op bezoek gaat bij Barcelona.

Dortmund-leiding stelt ultimatum voor bekritiseerde Favre
© Pro Shots
Barcelona
Barcelona
3 - 1
Borussia Dortmund
Borussia Dortmund

Afgelopen weekend kwam Dortmund een 0-3 achterstand tegen SC Paderborn te boven en werd in extremis alsnog een punt veiliggesteld. Desondanks was de spanning na afloop in het Signal Iduna Park om te snijden na weer een teleurstellend resultaat. Die Borussen staan na twaalf speelronden op een magere zesde plaats in de Bundesliga, terwijl er deze zomer fors geïnvesteerd in de spelersgroep.

Sportief directeur Michael Zorc sprak zich daags na het treffen uit over de toekomst van Favre als trainer bij Dortmund, die het bij de supporters al enige tijd moet ontgelden. 'Inmiddels kan ik er niet meer omheen om me hier publiekelijk over uit te spreken', aldus Favre, tegenover Funke Sport. 'Woensdag staat het duel met Barcelona op het programma. Lucien zal dan nog gewoon onze trainer zijn, maar het lijkt me duidelijk dat het een stuk beter zal moeten.'

Voor de interlandperiode ging Dortmund ook al zwaar onderuit tegen concurrent en rivaal Bayern München (4-0). Ook toen schroomde Zorc niet zich uit te spreken over de prestatie van het elftal van Dortmund, want de teleurstelling was groot. 'Ik ben uit het veld geslagen, we waren in alle opzichten de mindere. Bayern pakte na een kwartier het initiatief en wij deden bijna alles verkeerd. Deze uitslag is verdiend.'

Deze zomer trok Zorc de portemonnee, in een poging het gat met de voorbije jaren zo ongenaakbare Bayern te verkleinen. Zo werd Mats Hummels teruggehaald van Bayern en haalde Zorc Julian Brandt en Thorgan Hazard. Met name Brandt heeft het lastig in zijn eerste maanden bij Dortmund. Tot dusver scoorde hij slechts een keer en tegen Paderborn begon Brandt – net als Hazard- op de bank. Na een helft kwam Brandt wel binnen de lijnen als vervanger van de geblesseerde Paco Alcácer.

Bovendien ging het in Duitse media de voorbije weken al vaker over de vertroebelde relatie tussen Favre en sterspeler Jadon Sancho. Tegen Paderborn had hij met een doelpunt en een assist een belangrijk aandeel in de comeback, maar de negentienjarige Engelsman zou allesbehalve gelukkig zijn. Tegen Bayern werd hij al na 36 minuten geslachtofferd door Favre, terwijl hij in het duel met koploper Borussia Mönchengladbach helemaal niet actie kwam, doordat hij te laat terugkeerde bij de club na interlands met de Engelse nationale ploeg. Mede daarom zou Sancho – die interesse geniet van diverse internationale topclubs – azen op een vertrek bij Dortmund.

Geen 'echte' spits
Hans-Joachim Watzke, directeur van Dortmund, sprak zich eerdaags na het duel met Paderborn uit over de ontstane situatie. Volgens Watzke, al sinds 2005 aan de club verbonden, zijn er afgelopen zomer fouten gemaakt op de transfermarkt. Een indirecte sneer naar Zorc, die als sportief directeur verantwoordelijk is voor het aan- en verkoopbeleid. 'We hadden nog een spits moeten aantrekken', aldus Watzke. Toen Alcacer afgelopen weekend uitviel kwam Brandt als centrumspits te spelen, niet zijn natuurlijke positie. 'Mede daarom zitten we nu in de problemen. Daarin hebben we een fout gemaakt en die kunnen we in de winterstop mogelijk herstellen.'

Tot slot richtte Watzke zich tot Favre, in wie hij nog steeds stelt vertrouwen te hebben. 'Maar in de voetballerij draait het om resultaten. Hopelijk weet je het tij te keren bij onze mooie club. Van ons krijg je in ieder geval alle support die daarvoor nodig is.' Woensdag treft Dortmund het Barcelona van onder anderen Frenkie de Jong. Bij een overwinning zet de ploeg van Favre een grote stap richting overwintering in de Champions League, iets wat de rust in het Ruhrgebied tijdelijk kan laten terugkeren.

De relatie tussen Favre en Sancho zou bekoeld zijn.
© Pro Shots
De relatie tussen Favre en Sancho zou bekoeld zijn.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Borussia Dortmund
Meer over Borussia Dortmund
Meer Bundesliga
Meer over Bundesliga
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.