Crisis bij Dortmund neemt toe ondanks spectaculaire comeback

Reacties

De onrust bij Borussia Dortmund zal alleen maar groeien, na een volgende dreun. De ploeg van de felbekritiseerde trainer Lucien Favre kwam op eigen veld niet verder dan een gelijkspel tegen 'Bundesliga-dwerg SC Paderborn 07. De thuisclub ontsnapte door een sensationele comeback, maar desondanks zal de kritiek op de Zwitserse trainer allerminst verstommen.

Crisis bij Dortmund neemt toe ondanks spectaculaire comeback
© Pro Shots
Borussia Dortmund
Borussia Dortmund
3 - 3
Paderborn
Paderborn

Het waren voor Dortmund behoorlijk wisselende weken. Na een reeks van zeven Bundesliga-duels zonder nederlaag (met weliswaar liefst vier remises) en een spectaculaire Champions League-overwinning op Internazionale (3-2, na een 0-2 achterstand) volgde vlak voor de interlandperiode een regelrechte tik op de neus. BVB reisde af naar de zwaar geplaagde rivaal Bayern München, met het idee dat er daar zo kort na een veelbesproken trainerswissel wel wat te halen zou zijn. Het werd echter een kansloze en ontnuchterende avond: 4-0.

Door die nederlaag zakte Dortmund in de enorm spannende Bundesliga-top (tussen de nummer twee en nummer tien zitten maar vier punten) naar de zesde plek, op zes punten van de verrassende koploper Borussia Mönchengladbach. De kritiek op trainer Favre groeide de laatste weken vrijwel dagelijks. De thuiswedstrijd tegen de hulpeloze hekkensluiter (Paderborn pakte in de eerste elf competitieduels slechts vier punten) leek een ideaal moment om het sentiment om te draaien, maar het liep totaal anders.

Al na vier minuten kreeg Dortmund namelijk de eerste tik van de avond. Linksback Nico Schulz liet zich te kijk zetten door de pijlsnelle Paderborn-aanvaller Kai Pröger, die spits Streli Mamba vervolgens in staat stelde om de 0-1 binnen te tikken. Tien minuten voor rust werd het nog erger, toen diezelfde Mamba ontsnapte aan buitenspel en ijskoud de 0-2 binnenschoot. Die goal betekende het startstein voor een oorverdovend fluitconcert, maar de gifbeker voor BVB was nog niet leeg. Gerrit Holtmann was bij de zijlijn véél sneller dan gelegenheidsverdediger Julian Weigl, waarna hij oprukte richting het Dortmund-doel en door de benen van keeper Roman Bürki heen raak schoot.

Nadat de spelers onder begeleiding van een nóg harder fluitconcert de kleedkamer hadden opgezocht, begon de tweede helft hoopvol. Al na twee minuten stond het namelijk 1-3: Jadon Sancho kon scoren na knullig balverlies van Paderborn. Wie dacht aan een razendsnel 'erop en erover-scenario' voor de thuisploeg, kwam bedrogen uit. Het duurde namelijk tot de 85ste minuut voordat Axel Witsel met het hoofd de aansluitingstreffer liet aantekenen. In extremis viel ook de 3-3 nog, dankzij Marco Reus, maar na afloop was de sfeer in het Signal Iduna Park alsnog bijzonder grimmig.

Zodoende zal Favre voelen dat zijn hoofd nog nadrukkelijker op het hakblok ligt. Na de 0-4 bij Bayern maakte Dortmund-directeur Michael Zorc twee weken geleden al gehakt van het elftal van de Zwitser. 'Dit was überhaupt geen voetbal. We maakten het Bayern veel te eenvoudig. Dit is een extreem grote teleurstelling. Ik ben uit het veld geslagen, we waren in alle opzichten de mindere. Bayern pakte na een kwartier het initiatief en wij deden bijna alles verkeerd.' Het is na de tegenvaller van vrijdagavond nog maar de vraag hoe lang Favre nog de tijd krijgt.

Bundesliga

Stand Bundesliga 2019/2020

Duitsland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Bayern München
34
26
4
4
100-32
+68
82
2
Borussia Dortmund
34
21
6
7
84-41
+43
69
3
RB Leipzig
34
18
12
4
81-37
+44
66
4
Borussia Mönchengladbach
34
20
5
9
66-40
+26
65
5
Bayer Leverkusen
34
19
6
9
61-44
+17
63
6
1899 Hoffenheim
34
15
7
12
53-53
0
52
* Actueel tot en met 27 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.