Dortmund bevestigt: Bosz is achttiende 'Tulpen-Trainer'

Reacties

Peter Bosz wordt de achttiende Nederlander die aan de slag gaat als hoofdcoach in de Bundesliga. Borussia Dortmund heeft de komst van de oefenmeester dinsdag bevestigd (zie tweet).  Bosz is na Bert van Marwijk de tweede landgenoot aan het BVB-roer, maar kent in Duitsland ook bekende en minder bekende voorgangers als Jan Notermans, Rinus Michels, Huub Stevens en Youri Mulder.

Dortmund bevestigt: Bosz is achttiende 'Tulpen-Trainer'

VI meldde dinsdagochtend al dat Bosz voor twee jaar zou gaan tekenen en dat een interne machtsstrijd hem had gedwongen Amsterdam achter zich te laten. Dinsdagmiddag kwam de verwachte bevestiging van Dortmund. Ajax maakte tegelijkertijd melding van het vertrek en vulde tevens aan dat assistent Hendrie Krüzen Bosz zal vergezellen in de gang naar Duitsland.

Bosz treedt als Nederlandse Bundesliga-trainer in de voetsporen van onder anderen Louis van Gaal, die door de Duitse boulevardkrant Bild in zijn tijd bij Bayern München tot Tulpen-Trainer werd omgedoopt. Al werd de verzamelterm voor Nederlandse oefenmeesters vanwege zijn keiharde karakter ook wel eens verbasterd tot Tulpen-General of eiserne Tulpe. De Nederlander werkte van de zomer van 2009 tot april 2011 bijna twee seizoenen in de Bundesliga, en is daarmee een van de bekendste voorgangers van Bosz.

De eerste Nederlandse oefenmeester die op het hoogste niveau van Duitsland werkte, was Jan Notermans. De Limburger degradeerde in 1972/73 met Arminia Bielefeld en vertrok aan het einde van dat ene seizoen direct weer. Daarna was het zeven jaar wachten op een opvolger, toen Rinus Michels van 1980 tot 1983 bij 1. FC Köln werkte. Ook stond hij in 1988/89 een seizoen aan het roer bij Bayer Leverkusen. In ongeveer dezelfde periode was Arie Haan werkzaam in de Bundesliga: van 1987 tot maart 1990 bij VfB Stuttgart, en van 1990 tot 1991 bij 1. FC Nürnberg.

Nadat Aad de Mos in 1996 al na een halfjaar werd ontslagen bij Werder Bremen, arriveerde aan het begin van het seizoen 1996/97 de bekendste Nederlandse Bundesliga-trainer in Duitsland. In dat jaar ging Huub Stevens aan de slag bij Schalke 04, de club waar hij in 2011 nog even zou terugkeren. Ook werkte hij bij Hertha BSC, Hamburger SV, VfB Stuttgart (twee periodes) en 1899 Hoffenheim. Jos Luhukay begon op zijn beurt in 2003 als interim-trainer bij FC Köln, om later ook nog op het hoogste podium bij Borussia Mönchengladbach, FC Augsburg en Hertha BSC te werken.

Beperkt
Bosz kent in het Signal Iduna Park één Nederlandse voorganger. Nadat Bert van Marwijk in 2002 de UEFA Cup veroverde met Feyenoord, stelde Borussia Dortmund hem in 2004 aan. Dat werd echter geen onverdeeld succes. Kort na de aanstelling van Van Marwijk kwamen er grote financiële problemen aan het licht, de Deventenaar werd twee seizoenen op rij zevende, maar toen ook in het derde seizoen duidelijk werd dat een topnotering er niet in zat, werd hij in december 2006 op straat gezet. Aan Bosz nu de taak om het beter te doen dan zijn BVB-voorganger, die in 2013 ook nog bij Hamburger SV werkte.

Voor andere Nederlanders bleef het dienstverband in de Bundesliga behoorlijk beperkt. Zo was Gerald Vanenburg in 2004 slechts een dikke maand in dienst bij 1860 München, terwijl Dick Advocaat het na nog geen volledige jaargang alweer voor gezien hield bij Borussia Mönchengladbach. Ook Martin Jol (één seizoen Hamburger SV), Fred Rutten en Gertjan Verbeek (na nog geen seizoen ontslagen bij respectievelijk Schalke 04 en FC Nürnberg) hielden het eveneens niet lang vol. 

Bosz treft komend seizoen minimaal één landgenoot in de competitie, aangezien Andries Jonker aanblijft als trainer van VfL Wolfsburg. Het is voor de Amsterdammer officieel al zijn tweede dienstverband als hoofdtrainer in de Bundesliga, omdat hij na het ontslag van Van Gaal bij Bayern al de leiding kreeg als interim-trainer. In die laatste categorie vallen ook Eddy Achterberg, Youri Mulder en Ricardo Moniz. De twee eerstgenoemden waren beiden al eens waarnemer bij Schalke 04, Moniz nam het roer tijdelijk over bij Hamburger SV.

Klaassen over strubbelingen bij Ajax: 'Soms vang je wel iets op'
'Borussia Dortmund is Ajax in het kwadraat'

Lees op VI PRO ook een uitgebreide reconstructie over de interne machtsstrijd binnen Ajax en een portret van de club waar hij nu aan de slag gaat.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.