Bosz-voorgangers: van Weltmeister tot pechvogel

Reacties

Peter Bosz is niet de eerste Nederlander die aan de slag gaat bij Borussia Dortmund. Hij treedt bij BVB in de voetsporen van onder anderen Willi Lippens, Dennis Gentenaar en wereldkampioen Harry Decheiver.

Bosz-voorgangers: van Weltmeister tot pechvogel

Met name het verhaal van laatstgenoemde is bijzonder. Spits Decheiver begon zijn loopbaan bij Go Ahead Eagles, waarna hij via SC Heerenveen, RKC Waalwijk en wederom Go Ahead in de winter van 1995 neerstreek bij SC Freiburg. Die club streed op dat moment tegen degradatie uit de Bundesliga, het stond zelfs laatste, maar mede dankzij elf doelpunten van Decheiver eindigde de ploeg als elfde. Een jaar later degradeerde Freiburg alsnog, ondanks de nodige treffers van Decheiver.

De aanvaller vertrok, keerde in de zomer van 1997 bij FC Utrecht terug in Nederland, om daar na een paar maanden alweer te vertrekken. De door blessures geplaagde, kersverse Champions League-winnaar Borussia Dortmund kwam uit bij Decheiver. Ook de Deventenaar kwam door kwetsuren maar weinig in actie, maar kon kort na zijn komst al wél een schitterende prijs vieren. Als invaller speelde hij mee in de gewonnen finale van het WK voor clubteams (2-0 tegen Cruzeiro), waardoor Decheiver als Weltmeister in de boeken staat.

Knieblessure
Iets recenter stonden er eveneens drie Nederlanders onder contract in Dortmund. De meest bekende daarvan is trainer Bert van Marwijk, die na zijn succesvolle periode bij Feyenoord in 2004 werd aangesteld als oefenmeester. In zijn eerste twee jaar eindigde hij met de ploeg als zevende, maar nadat duidelijk werd dat Van Marwijk ook in zijn derde jaar niet bovenin zou meedraaien, werd hij in december 2006 op straat gezet.

Van Marwijk haalde in zijn periode bij Die Borussen twee landgenoten naar de club. Omdat de aangetrokken tweede doelman Bernd Meier nog voor de start van de voorbereiding op het seizoen 2005/06 zijn kruisband afscheurde, kwam Van Marwijk uit bij NEC-keeper Dennis Gentenaar. De Nijmegenaar kwam ondanks zijn rol nog tot tien duels. In augustus 2005 volgde vervolgens Cedric van der Gun, die na zijn vertrek bij ADO Den Haag zonder club zat en zich op basis van een prestatiecontract mocht bewijzen bij BVB. De pechvogel zou slechts drie duels in actie komen, omdat hij tijdens zijn derde wedstrijd een zware knieblessure opliep.

Veel succesvoller waren twee landgenoten in een verder verleden. Aanvaller Willi Lippens - zoon van een Duitse moeder en een Nederlandse vader - trok na zes uitermate succesvolle jaren bij Rot-Weiss Essen in 1976 naar Dortmund. Daar zou de Nederlands international (hij scoorde tijdens zijn eerste en enige cap, tegen Luxemburg) drie jaar blijven, en tot dertien goals in zeventig competitieduels komen. Ook verdediger Alfred Nijhuis speelde drie jaar (tussen 1998 en 2001) bij Borussia Dortmund. Hij kwam destijds over van het Japanse Urawa Red Diamonds.

Bekijk hier de presentatie van Peter Bosz bij Borussia Dortmund

Bekijk hier de presentatie van Peter Bosz bij Borussia Dortmund.

'Ajax wacht lastige zoektocht, de droomkandidaat is net weg'

VI-verslaggever Freek Jansen over de opvolging van Peter Bosz: 'Ajax wacht lastige zoektocht, de droomkandidaat is net weg.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.