Interne machtsstrijd dwingt Bosz tot vertrek bij Ajax

Reacties

Peter Bosz zet vanmiddag zijn handtekening onder een tweejarig contract bij Borussia Dortmund. De trainer wilde aanvankelijk bij Ajax blijven, maar de bekoelde relatie met een deel van de staf en een interne machtsstrijd dwongen hem tot een vertrek.

Interne machtsstrijd dwingt Bosz tot vertrek bij Ajax

Waar de fans en de spelers wegliepen met de visie en de werkwijze van Bosz en zijn assistent Hendrie Krüzen, ontstond gedurende het seizoen binnen Ajax een grote kloof. Vooral met assistent-trainer en cultuurbewaker Dennis Bergkamp onderhield Bosz een verstandshuwelijk.

De bekoelde relatie zorgde voor verschillende kampen in de technische staf, waar assistent Hennie Spijkerman, keeperstrainer Carlo l’Ami en conditietrainer Björn Rekelhof zich samen met Bergkamp steeds verder afzonderden van de hoofdtrainer.

Voor Bosz waren alle gekrenkte ego's lange tijd geen reden om de confrontatie aan te gaan. Integendeel. Een keer per maand schoof hij met Krüzen en Spijkerman aan bij het technisch overleg van het technisch hart. Verder focuste hij zich met Krüzen aan zijn zijde vol genoegdoening op het voetbal en zijn ploeg, en onderhield een uitstekende relatie met directeur spelersbeleid Marc Overmars.

De trainer liet Bergkamp, Spijkerman, l'Ami en Rekelhof gewoon deel uit blijven maken van de technische staf, gaf hen dagelijks de ruimte om op het veld hun werk te doen. Met zijn directe omgeving, de spelers, Overmars en Krüzen liep het zeer voortvarend, dus liet Bosz zich niet leiden door randzaken. Het leverde veel succes en aanzien op met Ajax.

Toen Borussia Dortmund zich vorige week plotseling meldde voor Bosz, bracht het de verhoudingen echter in een ander daglicht. Bosz wilde aanvankelijk blijven, maar merkte al spoedig dat het technisch hart, waar Bergkamp zelf ook deel van uit maakt, zich niet hard maakte voor zijn aanblijven. De clubleiding met algemeen directeur Edwin van der Sar weigerde voor Bosz en Krüzen te kiezen en daarmee het probleem met de vier assistent-trainers op te lossen. Gevolg is dat Bosz en Krüzen na één seizoen alweer vertrekken uit Amsterdam.

1998: Peter Bosz gaat namens Hansa Rostock het kopduel aan met Jovan Kirovski (Dortmund)
1998: Peter Bosz gaat namens Hansa Rostock het kopduel aan met Jovan Kirovski (Dortmund)

Lees alle achtergronden van het vertrek van Peter Bosz morgen in de nieuwe VI en vandaag op VI PRO.

Veltman: 'Van Ajax naar Dortmund is een heel mooie stap voor Bosz'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.