Doek valt voor Barça na sensationeel 'Wonder van Rome'

AS Roma heeft zich op sensationele wijze geplaatst voor de halve finale van de Champions League. De Italiaanse topclub leek bij voorbaat kansloos tegen Barcelona na de 4-1 nederlaag van vorige week in Spanje, maar in eigen huis werd gezorgd voor de grootste stunt van dit seizoen in het miljardenbal: 3-0.

Zelfs bij de meest fanatieke supporters van AS Roma was er na de 4-1 nederlaag van vorige week in Camp Nou weinig hoop meer op een stunt. Toch leek trainer Eusebio Di Francesco zijn mannen wel vol geloof te hebben gestopt voor de return in eigen huis. Roma, met Kevin Strootman in de basis, speelde enorm fanatiek en met heel veel druk vooruit.

Di Francesco koos ervoor om Patrik Schick in de basis te laten beginnen als hangende rechtsbuiten en dat bleek een gouden zet. Schick stond steeds in de buurt van spits Edin Dzeko en dat zorgde er in combinatie met het felle spel van Roma voor dat Barcelona geen moment aan voetballen toekwam in een sfeervol Stadio Olimpico.

Het Romeinse geloof nam alleen maar toe omdat al na zes minuten de 1-0 viel. Na een heerlijke pass van Daniele De Rossi troefde Dzeko eerst zijn directe tegenstander Samuel Umtiti en daarna doelman Marc-André ter Stegen af. Roma was heer en meester en stichtte met name via de onvermoeibare linksback Aleksandar Kolarov en Schick veel gevaar.

De sfeer in het Stadio Olimpico was geweldig.

Het was ook Schick die na een half uur dé kans kreeg op de 2-0. De spits kreeg een vrije kopkans uit een voorzet van Federico Fazio, maar knikte tot zijn eigen frustratie naast. Een paar minuten later was Schick na een mislukt schot van Radja Nainggolan wederom gevaarlijk, terwijl Dzeko voor rust nog twee goede kopkansen onbenut liet.

Barcelona zette daar helemaal niets tegenover. Lionel Messi was volstrekt onzichtbaar en pakte na rust uit frustratie een gele kaart. Die frustratie kwam eruit na de verdiende 2-0 voor Roma. Dzeko werd tegen de grond gewerkt door Gerard Piqué en de toegekende strafschop werd feilloos benut door aanvoerder De Rossi.

Met Cengiz Ünder en Stephan El Shaarawy bracht Di Francesco twee verse aanvallers en ging Roma vol op de aanval spelen. Een magnifieke redding van Ter Stegen voorkwam een doelpunt van El Shaarawy, die de bal bij de tweede paal binnen dacht te tikken. De Duitser had eerder ook al een antwoord op een inzet van De Rossi.

Het bleek uitstel van executie. In de 83ste minuut kreeg Roma de beloning voor zijn beste wedstrijd van het seizoen. Uit een hoekschop van Ünder kopte Kostas Manolas bij de eerste paal raak: 3-0. Pas vanaf dat moment ging Barcelona eindelijk voetballen. Messi zette drie gevaarlijke aanvallen op, maar steeds was er weer een Romeins been om een doelpunt te voorkomen.

Zo trok AS Roma de overwinning over de streep en staat het tegen alle verwachtingen in in de halve finale van de Champions League. Barcelona, toch favoriet voor de eindzege, moet zich richten op de Copa del Rey en La Liga, een gigantische domper voor de Catalanen.

Gigantische ontlading bij AS Roma na de winnende goal van Kostas Manolas.