Dit zijn de recordzeges in de grote competities (en het wereldrecord is 149-0)

Reacties

Manchester United haalde dinsdagavond vernietigend uit tegen Southampton en pakte (ex aequo) het Premier League-record van grootste overwinning. Wat zijn de mijlpalen in de andere grote competities en wat is het wereldrecord?

Dit zijn de recordzeges in de grote competities (en het wereldrecord is 149-0)
© Pro Shots

Premier League
Manchester United evenaarde dinsdagavond het record dat de club zelf in 1995 neerzette (9-0 zege op Ipswich Town) en dat Leicester City in 2019 evenaarde. Het slachtoffer van de ontketende Foxes was destijds Southampton, met ook al Ralph Hasenhüttl aan het roer. Er was echter ook een tijd vóór de Premier League. Kijken we naar alle duels op het hoogste niveau in Engeland, dan delen West Bromwich Albion en Nottingham Forest het record, die in 1892 en 1909 met 12-0 afrekenden met respectievelijk Darwen FC en Leicester Fosse.

La Liga
Het is wellicht geen verrassing dat Barcelona betrokken is bij de grootste zege ooit in La Liga. De Catalanen waren in 1931 echter niet de uitdelende, maar de incasserende partij. Negentig jaar geleden ging het helemaal mis tegen Athletic de Bilbao, dat met 12-1 glorieerde. Vrij recent - op 20 december 2015 - kwam Real Madrid met een 10-2 overwinning op Rayo Vallecano in de buurt.

Serie A
Il Grande Torino geldt ruim zeventig jaar na dato nog altijd als een van de meest iconische teams ooit in de Serie A. Het topelftal heeft diverse records in handen, waaronder dat van de grootste overwinning. In mei 1948 droop Alessandria af met een 10-0 nederlaag. Ongeveer een jaar later maakte een vliegramp een einde aan het sprookjesteam. Alle 31 inzittenden kwamen om het leven.

Bundesliga
Borussia Mönchengladbach hakte Borussia Dortmund tijdens de laatste speelronde van het seizoen 1977/78 met 12-0 in de pan, maar slaagde er toch in op doelsaldo de landstitel te verliezen aan 1. FC Köln. Schrale troost voor Die Fohlen: de 12-0 is nog altijd een record. Toch knap, in een competitie waarin Bayern München zo'n beetje bovenaan alle klassementen staat.

Ligue 1
Lange tijd was Sochaux de club met de meeste seizoenen in de Ligue 1, vaak een valstrik in voetbalquizzen. De formatie uit Montbéliard is de laatste tijd minder een factor van betekenis, maar is in elk geval nog altijd de club die verantwoordelijk was voor de grootste overwinning in de Franse competitie: in 1935/36 kwam Valenciennes er totaal niet aan te pas: 12-1. Ook bijzonder: de 0-9 zege van Paris Saint-Germain bij Troyes in maart 2016 in de kampioenswedstrijd.

Eredivisie
Sinds 24 oktober 2020 geldt de 0-13 bij VVV-Venlo - Ajax als de nieuwe norm. De Amsterdammers lieten geen spaan heel van de Limburgers. Met de kennis van nu was het zeer opvallend dat fenomeen Georgios Giakoumakis die dag droog bleef staan. Jarenlang gold de 12-1 bij Ajax - Vitesse van 1971/72 als een niet te evenaren mijlpaal.

Wereldrecord

We durven er heel wat om te verwedden dat het wereldrecord van grootste uitslag in de voetballerij nooit meer zal worden verbeterd. In 2002 boekte AS Adema uit Madagaskar een nipte 149-0 overwinning op Stade Olymique L'Emyrne, dat nochtans honderd procent balbezit had. Wat was het geval? Stade Olymique L'Emyrne was het oneens over een arbitrale beslissing uit een eerdere wedstrijd en maakte als protest louter eigen goals. De coach en diverse spelers kregen een schorsing opgelegd.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Manchester United
Meer over Manchester United
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.