Dit zijn de EK-records die Ronaldo in een volgepakte arena kan verbreken

Reacties

Zeventien jaar na zijn allereerste optreden op een EK maakt Cristiano Ronaldo zich op voor zijn vijfde Europese eindronde met Portugal. De 36-jarige doelpuntenmachine kan in het eerste groepsduel met Hongarije meteen tal van records breken.

Dit zijn de EK-records die Ronaldo in een volgepakte arena kan verbreken
© Pro Shots
Hongarije
Hongarije
0 - 3
Portugal
Portugal

Zo hoeft Ronaldo vanavond in de uitverkochte (!) Puskás Arena, waar plek is voor 67.000 fans, alleen maar in actie te komen om de eerste speler worden die op vijf verschillende EK's in actie komt. Een hele rits spelers kwam in actie tijdens vier verschillende eindrondes, maar op vijf Europese toernooien spelen deed nog niemand. Iker Casillas zet wel vijf keer in een Spaanse EK-selectie, maar kwam niet in actie in 2000 en 2016.

Ronaldo is al de man die de meeste EK-duels speelde (21) en kan dinsdagavond ook Michel Platini definitief uit de boeken schieten als topscorer aller tijden van het EK. De voormalig voorzitter van de UEFA hielp Frankrijk in 1984 met negen goals aan de Europese titel in eigen land en werd vijf jaar geleden al geëvenaard door Ronaldo, die wel beduidend meer duels nodig had (21 om 5) om tot negen EK-doelpunten te komen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ook kwam het vanzelfsprekend nog nooit voor dat een speler op vijf verschillende EK's scoorde. Ronaldo is al de enige speler die scoorde op vier EK's. De 175-voudig international startte die serie in 2004 met goals tegen Griekenland (poulefase) en Nederland (halve finale), scoorde in 2008 vervolgens tegen Tsjechië en in 2012 opnieuw tegen Oranje en de Tsjechen. Vijf jaar terug was CR7 trefzeker tegen Hongarije en Wales.

Het wordt mogelijk dus een historische avond in Boedapest. En het decor had niet fraaier gekund. Hongarije is tot nu toe namelijk de enige speelstad van het EK waar een bezettingsgraad van honderd procent mogelijk is. En dus is de Puskás Arena, vernoemd naar een andere legendarische goalgetter, uitverkocht als Ronaldo met Portugal begint aan het verdedigen van de Europese titel én aan zijn eigen recordjacht.

Perfect
De sterspeler zelf sprak daar maandag tijdens een persconferentie ook zijn vreugde over uit. 'Het is perfect. Het zou altijd vol moeten zitten, dat is mooi voor het voetbal en voor de fans, ook die thuiszitten', tekende A Bola op uit zijn mond. 'Helaas hebben wij er als spelers geen invloed op, de pandemie heeft alles overhoop gegooid. Maar ik vind het geweldig om te zien dat de stadions vol zitten, ik zou willen dat het altijd zo is.'

Hongarije heeft daardoor natuurlijk wel een thuisvoordeel, maar daar heeft Ronaldo geen problemen mee. 'Hongarije is een goed team en heeft het publiek achter zich staan, maar het belangrijkste is dat er mensen in het stadion zitten. Ik wil van dit toernooi genieten, het team is er klaar voor.' Met als doel nartuurlijk het prolongeren van de titel. 'Records zijn leuk, maar het allermooiste zou zijn als we het EK twee keer op rij winnen.'

Gerelateerde artikelen
Meer Portugal
Meer over Portugal
Meer Cristiano Ronaldo
Meer over Cristiano Ronaldo
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.