Kansloos Oranje strandt in halve finale EK

Met één overwinning op zak nam het Nederlands elftal in de halve finale afscheid van het EK. Oranje speelde tegen thuisland Portugal een kansloze wedstrijd die resulteerde in een terechte nederlaag (2-1), die in het eerste uur z'n beslag kreeg.

De verwachte wijziging werd door Dick Advocaat inderdaad doorgevoerd: Marc Overmars speelde voor Andy van der Meyde aan de rechterkant. Toeval of niet, maar de kleine roadrunner ontpopte zich voor de pauze tot de beste Nederlander. Er ging dreiging van hem uit , terwijl Overmars in de 26ste minuut bovendien de beste Oranje-kans kreeg: op een voorzet van Edgar Davids volleerde hij volledig vrij en op zeven meter van het doel hij maar net over.

Oranje was twee minuten eerder juist op achterstand gekomen door een kopbal van Cristiano Ronaldo (1-0), die een corner van Deco van z'n directe bewaker Giovanni van Bronckhorst ongehinderd mocht inkoppen. Op die voorsprong viel op dat moment overigens niets af te dingen, want de Portugezen waren op vele fronten beter.

De thuisploeg had als gevolg van een beter veld- en positiespel ook de betere kansen. Vóór de 1-0 kwam Ronaldo op assist van Figo al luttele centimeters tekort, ná de openingstreffer hadden Pauleta (uitstekende redding Edwin van der Sar) en Figo (schot op de paal) hun ploeg al op een comfortabele voorsprong kunnen zetten. Aan die beide laatste acties ging overigens slap verdedigen van Van Bronckhorst vooraf. Nederland stelde daar nog een kopbal van Clarence Seedorf (naast) en een afgekeurde treffer van Ruud van Nistelrooy (buitenspel) tegenover. Overmars (die al geel had wegens protesteren en vlak voor rust bijna tegen zijn tweede kaart opliep) moest in de rust plaatsmaken voor Roy Makaay. Het waren echter de Portugezen die luttele minuten later de kans kregen om de wedstrijd te beslissen: Pauleta kon moederziel af op het Nederlandse doel. De spits schoot echter te onbesuisd in, waardoor Van der Sar kon redden.

Met middenvelder Rafael van der Vaart voor verdediger Bouma maakte Dick Advocaat over zijn ambities geen geheim, maar de Ajacied was nog maar nauwelijks binnen de lijnen of de gevreesde 2-0 stond op het bord. Een verrassend snel genomen korte hoekschop van Deco, werd door Maniche prachtig diagonaal binnengeschoten. Hopeloos, zo leek de achterstand, maar enkele minuten later was het Jorge Andrade die Oranje de helpende hand toestak en zijn eigen doelman verschalkte met een lob, 2-1.

Met Pierre van Hooijdonk als targetman de laatste tien minuten nog voor de onzichtbare Arjen Robben, probeerde Oranje er met de moed der wanhoop nog een verlenging uit te slepen. Dat was het manmoedig knokkende Oranje echter niet gegund. En daar was mee te leven, want het Nederlands elftal diende woensdagavond in Lissabon eenvoudig zijn meerdere te erkennen in Portugal.