Alle schijnwerpers op de Groep des Doods: Frankrijk in kampioensvorm?

Reacties

Frankrijk, Portugal en Duitsland: zelden is zoveel kwaliteit samengebald in één EK-groep. In onze talkshow van dinsdag blikken we vanaf 10.00 uur vooruit op de eerste schermutselingen in de Poule des Doods. Heracles Almelo-trainer Frank Wormuth is te gast.

Alle schijnwerpers op de Groep des Doods: Frankrijk in kampioensvorm?
© Imago

Na de volle programma's van de afgelopen dagen is het even wennen: dinsdag is er pas vanaf 18.00 uur live actie, wanneer Hongarije en Portugal in Boedapest tegenover elkaar staan. De eerste speelronde in de groepsfase eindigt diezelfde avond met de clash tussen Frankrijk en Duitsland in München.

Wormuth is goed bevriend met de Duitse bondscoach Joachim Löw en was jarenlang verantwoordelijk voor de opleiding van coaches bij de Duitse voetbalbond. Hoe kijkt de Heracles Almelo-oefenmeester aan tegen de kansen van Die Mannschaft op het EK?

Ook Süleyman Özturk, VI's buitenlandsvoetbalexpert, schuift aan in de door Kees Jansma gepresenteerde talkshow. En natuurlijk houden we u op de hoogte van alle updates over het Nederlands elftal.

VI EK Live wordt elke dag vanaf 10.00 uur live uitgezonden op het YouTube-kanaal van Voetbal International, dat 128.000 abonnees telt en maandelijks ruim twee miljoen kijkers trekt. Ook is de show live te volgen via de app en (mobiele) website van VI.

Om de online talkshow goed te kunnen bekijken via de VI-app is het belangrijk dat de nieuwste update is geïnstalleerd. Bekijk in de App Store voor Android of iOS of je de nieuwste versie op je telefoon hebt. In de nieuwe app is ook een aantal bugfixes toegepast.

SPOORBOEKJE DINSDAG 15 JUNI

Hongarije
Hongarije
0 - 3
Portugal
Portugal

• Vijf jaar geleden troffen beide landen elkaar ook al in de groepsfase van het EK. Dankzij een 3-3 gelijkspel plaatste Portugal zich met de hakken over de sloot voor de achtste finale. De rest is geschiedenis.

• Cristiano Ronaldo aast op zijn tiende EK-goal, waarmee hij zijn status van topscorer aller tijden op een Europese eindronde niet meer zou hoeven te delen met Michel Platini.

Lees hier alles over de EK-records van Ronaldo:

• Als Ronaldo speeltijd krijgt, wordt hij de eerste speler ooit die op vijf EK's in actie is gekomen. Al in 2004 maakte de superster zijn opwachting op het toernooi.

• Hongarije moet het zoals bekend stellen zonder Dominik Szoboszlai, het paradepaardje van de ploeg. De formatie van bondscoach Marco Rossi begint nochtans vol vertrouwen aan het toernooi: de laatste elf duels verloor de ploeg niet.

In de Portugese selectie zitten elf spelers die zich vijf jaar terug kroonden tot Europees kampioen. Éder, de matchwinner in de finale tegen Frankrijk, viel buiten de boot.

Frankrijk
Frankrijk
1 - 0
Duitsland
Duitsland

Frankrijk - Duitsland, een affiche dat natuurlijk klinkt als een klok. In 2016 strandde Die Mannschaft in de halve finale van het toernooi door een 2-0 verlies tegen Les Bleus.

• In die bewuste wedstrijd nam Antoine Griezmann twee goals voor zijn rekening. De aanvaller van Barcelona staat op zes EK-doelpunten en heeft nog maar één treffer nodig om het totaal van Alan Shearer, de nummer drie op de 'eeuwige' topscorerslijst, te evenaren.

• Scheidend bondscoach Löw van Duitsland is nu al de keuzeheer met de meeste wedstrijden (zeventien) en overwinningen (elf) op een EK.

• Karim Benzema keert normaal gesproken na zeven jaar terug op een eindronde. Zijn laatste optreden was in 2014 tegen Duitsland, de met 0-1 verloren kwartfinale van het WK in Brazilië.

Duitsland is er voor de 26ste (!) keer op rij bij op een eindtoernooi. Tijdens EURO 2020 aast de drievoudige kampioen van Europa (1972, 1980 en 1996) op revanche na het volledig mislukte WK 2018, toen het doek direct in de eerste ronde viel.

Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep F Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Frankrijk
3
1
2
0
4-3
+1
5
2
Duitsland
3
1
1
1
6-5
+1
4
3
Portugal
3
1
1
1
7-6
+1
4
4
Hongarije
3
0
2
1
3-6
-3
2
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

De Dag van Oranje

Aan het einde van de ochtend traint het Nederlands elftal besloten op weg naar de groepswedstrijd tegen Oostenrijk van donderdag. Later is er nog een persmoment, zoals elke dag.

PRO-tip

De concurrentie is gewaarschuwd: Portugal lijkt sterker dan in 2016. Op VI PRO bespreken we de 'luxeknechten' van Cristiano Ronaldo.

Bekijk hieronder de uitzending van maandag terug:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Portugal
Meer over Portugal
Meer Duitsland
Meer over Duitsland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.