Dit staat er op het spel voor Ajax: miljoenenklapper en 'Portugal-punten'

Reacties

Ajax speelt dinsdagavond in de return in de achtste finale van de Champions League tegen Benfica niet alleen om een plek in de kwartfinale. Voor de Amsterdamse club is er een hoop geld te verdienen en kunnen er ook goede zaken worden gedaan op coëfficiëntengebied.

Dit staat er op het spel voor Ajax: miljoenenklapper en 'Portugal-punten'
© Pro Shots
Ajax
Ajax
0 - 1
Benfica
Benfica

Na de groepsfase had Ajax al bijna 65 miljoen euro verdiend aan het Champions League-seizoen. Daar komt dinsdag hoe dan ook geld bij, omdat Ajax thuis speelt en daar de inkomsten uit recettes aan overhoudt. Naar schatting gaat het om ongeveer twee miljoen euro per thuiswedstrijd. Als Ajax zich plaatst voor de kwartfinale, komt daar nog eens ruim tien miljoen euro bij.

Het is relevant om te vermelden dat de UEFA tot 2025 een korting van ruim drie procent op alle premies doorvoert. Dit heeft te maken met te hoge bedragen die zijn betaald in het seizoen 2019/20, toen de competities door de coronacrisis werden stilgelegd. Het te veel betaalde deel was in feite een renteloze lening, die de UEFA nu terugvordert door te korten op de premies.

Bedrag
Startpremie €15,6 miljoen
Prestaties €27,7 miljoen
Coëfficiënten €20,5 miljoen
Market pool €3,0 miljoen*
Af: inhouding 3,1% - €2,1 miljoen
Totaal €64,7 miljoen
Nog te verdienen**
Plaatsing kwartfinale €10,3 miljoen
Plaatsing halve finale €12,1 miljoen
Plaatsing finale €15 miljoen
Eindzege €4,4 miljoen

* schatting
** na inhouding UEFA

Coëfficiënten
Het draait dinsdag niet alleen om geld, maar Ajax kan er ook voor zorgen dat Nederland een belangrijke slag slaat op de coëfficiëntenranglijst van de UEFA. De grootste concurrent om de gewilde plek zes op die lijst is namelijk Portugal. Als Nederland op de zesde plek eindigt, gaat niet alleen de kampioen, maar óók de nummer twee vanaf het seizoen 2024/25 naar de groepsfase van de Champions League. Hierbij wordt vooral gekeken naar de cyclus 2018-2023, aangezien Nederland in de cyclus die dit seizoen eindigt een te grote achterstand lijkt te hebben.

Als Ajax zich de meerdere toont van Benfica, slaat Nederland twee vliegen in één klap. Dan pakken de Amsterdammers naast de punten voor de zege (of het gelijkspel, als ze doorgaan na een strafschoppenserie) ook een bonus van één punt, oftewel 0,2 punt voor het coëfficiënt. Misschien nog wel belangrijker is dat Portugal dan opnieuw een troef ziet afhaken. Bij een Benfica-exit wordt de druk op Sporting Braga en FC Porto wel erg groot in de Europa League.

TUSSENSTAND CYCLUS 2018-2023:

Land Punten Overgebleven teams
4. Italië 57.569 3/7
5. Frankrijk 46.248 5/6
6. Nederland 43.400 5/5
7. Portugal 42.216 3/6
8. Schotland 31.300 1/5
Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.