Dit gebeurt er met de Europese tickets van Rusland

Reacties

Clubs uit Rusland mogen ook volgend seizoen niet deelnemen aan de toernooien van de UEFA, zo maakte de Europese voetbalbond maandag bekend. Dat betekent dat er geschoven wordt met de vijf Europese tickets die het land normaal gesproken mag verdelen. We zetten op een rij welke landen profiteren.

Dit gebeurt er met de Europese tickets van Rusland
© Pro Shots

Welk land in ieder geval niet profiteert, is Nederland. De Eredivisie staat een plek hoger dan de Russische competitie op de rangschikking van de UEFA. Landen die onder Rusland staan, hebben wel voordeel van de uitsluiting van de Russische teams.

Kampioen
De kampioen van Rusland gaat normaal gesproken naar de groepsfase van de Champions League, maar Zenit Sint-Petersburg kan dat vergeten. De UEFA schuift het ticket door naar de kampioen van Schotland. Op dit moment is Celtic de koploper van het Premiership. Celtic is tevens de laatste Schotse club die de groepsfase van de Champions League haalde, in het seizoen 2017/18. De nummer twee van Schotland stroomt daardoor niet in de tweede, maar in de derde voorronde van het miljardenbal in en is daardoor verzekerd van minimaal de groepsfase van de Europa League.

Dat geldt ook voor de runner-up uit Oostenrijk, dat het ticket van de nummer twee van Rusland overneemt. Sturm Graz is al zeker van de tweede plek in de Bundesliga en mag door de beslissing van de UEFA een ronde later instromen. Ook die club is dus minimaal verzekerd van de groepsfase van de Europa League.

Bekerwinnaar
Rusland mocht dezelfde tickets uitdelen als Nederland en de bekerwinnaar zou naar de play-offs van de Europa League gaan. Mede doordat er een domino-effect ontstaat, profiteren hier Turkije en Denemarken. Hun bekerwinnaars slaan een voorronde van de Europa League over.

De laatste twee tickets zijn voor de tweede en derde voorronde van de Conference League. Niet de nummers drie en vier van Rusland, maar een aantal bekerwinnaars van andere landen gaat met die tickets aan de haal. Doordat de UEFA na het wegvallen van Rusland moest schuiven met meer tickets om in alle rondes een even aantal teams te krijgen, mogen ook de bekerwinnaars van onder meer Polen, Tsjechië, Slovenië, Litouwen en Luxemburg een voorronde van de Conference League overslaan. De bekerwinnaar van Servië gaat zelfs van de voorronde van de Conference League naar het voorportaal van de Europa League.

Bekijk hier de volledige lijst van de UEFA.

Bekijk hier al onze video's
Meer UEFA Champions League
Meer over UEFA Champions League
Meer UEFA Europa League
Meer over UEFA Europa League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.