UEFA sluit Russische teams ook volgend seizoen uit

Reacties

Clubs uit Rusland worden ook volgend seizoen uitgesloten van deelname aan Europees voetbal. Dat meldt de UEFA maandag in een uitgebreid statement waarin Russische teams en het nationale elftal op verschillende vlakken buitenspel worden gezet naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne.

UEFA sluit Russische teams ook volgend seizoen uit
© Pro Shots

Om te beginnen mogen clubs uit Rusland volgend seizoen niet meedoen aan de Champions League, Europa League, Conference League, Women's Champions League en Youth League. Normaal gesproken gaat de kampioen van Rusland, dit seizoen Zenit Sint-Petersburg, naar de groepsfase van de Champions League. Dat is nu dus niet het geval. Ook de overige vier tickets worden afgenomen.

Daarnaast maakte de UEFA bekend dat de nationale ploeg van Rusland uit de Nations League wordt gehaald. Het land doet niet mee aan de komende editie en eindigt automatisch op de laatste plek in groep 2 van Divisie B. Rusland degradeert daardoor naar Divisie C.

Vrouwen
De Oranje Leeuwinnen hebben ook duidelijkheid gekregen van de UEFA. Nederland werd voor het komende EK in Engeland gekoppeld aan Rusland, Zweden en Zwitserland. De Europese voetbalbond bevestigde maandag dat Rusland niet zal meedoen aan het toernooi. Portugal, dat in de play-offs door Rusland werd verslagen, neemt de plek in Poule C in.

EK-bid
Als laatste meldde de UEFA dat het bid dat Rusland indiende voor de organisatie van het EK van 2028 en 2032 de prullenbak ingaat. De Russen baarden opzien door tijdens de oorlog met Oekraïne kenbaar te maken een van de twee toernooien te willen organiseren. De UEFA maakt duidelijk dat dat geen optie is, omdat Rusland volgens de bond het voetbal in diskrediet brengt.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.